„Devine tot mai greu de respins concluzia că o parte din tensiunile din societate şi atacurile împotriva PSD sunt determinate de evidentele carenţe profesionale ale unei părţi din cei însărcinaţi să conducă ministere, agenţii sau alte instituţii publice. Cauza se află, după cum am spus în mai multe rânduri, în desfiinţarea de facto a Departamentelor de specialitate ale PSD. De altfel, practic, Consiliul Naţional nu mai funcționează”, crede fostul lider al social-democraților.
În opinia acestuia, dacă „despre PSD s-a spus mult timp că este „un partid respectat pentru știința guvernării, chiar dacă nu este iubit”, acest lucru pare a deveni tot mai putin valabil”.
Potrivit lui Adrian Năstase, „poate că există şi la Bucureşti tentaţia unui regim iliberal, a căutării de duşmani reali sau inventaţi, însă ar trebui să fie conştientizat faptul că Polonia şi Ungaria au avut întotdeauna mai mulţi susţinători în Occident decât a avut România”.
„Retorica necontrazisă oficial de către PSD despre „gândaci externi” nu face decât să aducă şi mai multă neîncredere în PSD, într-o Europă măcinată de tensiuni şi rivalităţi”, avertizează acesta.
Ce crede Adrian Năstase despre lipsa unui candidat PSD la prezidențiale
- Anunţul lui Liviu Dragnea că nu va intra în competiţia prezidenţială simplifică dar, in acelasi timp, şi complică lucrurile. Le simplifică pentru că deschide calea desemnării unui candidat comun al PSD-ALDE în persoana lui Popescu-Tăriceanu. Dar nu sunt clare raţiunile pentru care PSD ar asuma un candidat din partea unui partid mult mai mic. Este vorba despre un proiect politic comun de lungă durată? Care ar fi acela? Este un proiect social-democrat sau liberal? Este un proiect ideologic sau o „alianţă dinastică”? Sper că nu este vorba doar despre o strategie de tip tranzacţionist cu beneficiari restrânşi, aşa cum spun unii analişti!
- Mai este timp pentru a „construi” un candidat al PSD pentru a-l concura pe Tăriceanu ( pe care, de altfel, il pretuiesc pentru pozitiile lui din ultimii ani) ? Greu de crezut, la cum merg lucrurile…
- In plus, poate că, pentru a câstiga turul al doilea, cele două partide ar putea să sustină, impreună, un candidat din afara partidelor – un academician, de exemplu -, care să poată să mobilizeze voturi si din zona indecișilor.
- Pentru electoratul PSD absenţa unui candidat propriu în alegerile de anul viitor înseamnă, la acest moment, o veritabilă criză a reprezentării şi identităţii politice.
- Niciun preşedinte de partid nu poate tranzacţiona voturile partidului pe care îl conduce, dacă votanţii nu se simt reprezentaţi de un candidat. În fapt, disciplina de partid funcţionează pentru alegerile parlamentare dar într-o măsură mult mai redusă atunci când în competiţie se află persoane, care generează simpatii şi antipatii. Este riscant să crezi că votanţii PSD vor merge masiv la vot doar pentru că aşa le spune „Partidul”.
- Abandonul PSD în competiţia prezidenţială de anul viitor nu va rămâne fără urmări nici în ciclul politic 2020-2024, deoarece viitorul Preşedinte al României, fie că va fi ales cu sprijinul social-democraţilor sau împotriva lor, va încerca să micşoreze bazinul electoral al stângii. Este o consecinţă ineluctabilă. În mod concret, este de aşteptat ca în alegerile parlamentare din 2020, oricare va fi numele viitorului preşedinte, acesta să dorească realizarea unei majorităţi parlamentare în care partidul din care provine să joace un rol dominant. De aceea, punerea chestiunii alegerilor prezidenţiale la categoria „Diverse” poate reprezenta pentru PSD o eroare de strategie cu implicaţii majore pentru viitorul său.
Iata ca viata bate ...visele si nu pot decat sa-i acord un plus, votul, insa, niciodata, cat reprezinta PDS.
Astept schimbarea din PDS, caci vartejurile nu prevestesc liniste si armonie.
In psd nu exista schimbare, nu mai trolla.
PSD, PSD, P$D, P$S
Celula canceroasa face doar ce stie sa faca.
Niciodata nu ai sa vezi adn sanatos la o celula canceroasa, tot asa cum n-ai sa vezi un om educat si cinstit la carma pcr/psd sau cum se mai numeste si se va mai numi.
Poate acum vreo 15 ani, insa incepand cu cabinetele Ponta, doar incompetenti si analfabeti au avut.
Singura categorie ok de la PSD au fost diplomatii, unde am mai avut un Nastase, un Geoana, tipi mai culti, mai rasati.
In rest, nimic.
Pesta porcina este o pedeapsa ironica a ticalosilor de la tara care au votat cu procente de 90% PSD!
Cand votezi infractori esti ticalos.
Statele in care ticalosii conduc nu s-au ridicat niciodata. Statele occidentale sunt bogate pentru ca au ascultat de oamenii de stiinta, exploratori, cercetatori, pentru ca au recompensat valoarea.
La noi se recompenseaza ticalosia.
de unde ca intre pesede dracnea si vechiul pesede este o cracanatura mare...
Dar domnul Nastase nu poate fi un model sau unul care sa-si permita sa faca judecati de valoare, chiar daca, intr-adevar, a citit mai mult decat tot guvernul actual si este, orice s-ar zice, un individ inteligent.
Pentru ca Nastase este cel care, alaturi de generatia veche de PSD-isti, a condus la situatia actuala, prin tot ceea ce au facut in anii 90 si in prima parte a anilor 2000:
- sistem de educatie deficitara: uite rezultatele in prezent, oameni prost pregatiti, si in PSD, si in administratie, si in Guvern. Uite un rector de la o universitate obscura, cu grave probleme de limba romana, cum este ministru al invatamantului
- baroni locali, nepotisme: uite-i acum, au puterea si in PSD si in guvern, nu le sta capul decat la ciordeala si sa-si puna oamenii
- birocratie, piedici la mediul de afaceri, economie mizera, lipsa infrastructurii: uite rezultatele, cateva orase dezvoltate, restul tarii in mizerie, usor de mituit cu un ajutor social, cu o galeata de zahar, cu o sticla de ulei.
Asa ca, mai usor cu lectiile. Copii astia prosti ai PSD de astazi sunt asa pentru ca au avut niste parinti lacomi (mai destepti ca ei, e adevarat) si care i-au crescut numai in spiritul ciordelii, nu i-au invatat si cum se conduce o tara, un judet, un oras.
Nu cumva tocmai Basescu, Sorosh, agenturili, corporatiile multinationale, tehnocaratii, Basescu, exogenii externi, Johannis si multi altii!?
un om normal la cap stie bine ca Base nu mai este presedinte din 2014, dar votantul pedesere ignora cu seninatate asta, are in continuare referenul "basescu e de vina!", indiferent ce se intampla!