​Pe site-ul dedicat pregătirii Președinției române a Consiliului Uniunii Europene, deținut de Ministerul Afacerilor Externe, este încurcat Consiliul UE cu o altă instituție a UE, Consiliul European. Update: După publicarea acestui articol, MAE a corectat eroarea și a explicat că textul a fost tradus eronat în limba engleză de către o firmă de traduceri care lucrează pentru minister.

ConsiliuFoto: Hotnews

Confuzia apare în versiunea în limba engleză a site-ului, romania2019.eu, Aici, pe pagina principală, ni se prezintă „THE STORY OF THE LOGO FOR ROMANIA’S PRESIDENCY OF THE EUROPEAN COUNCIL”, adică „povestea logoului pentru Președinția română a Consiliului European”.

Numai că România va prelua de la 1 ianuarie 2019, pentru 6 luni, Președinția Consiliului Uniunii Europene, o instituție care reunește miniștri ai statelor membre. În schimb, Consiliul European reunește șefii de state sau de guverne din UE.

Dacă la Consiliul UE merg miniștrii Cabinetului Dăncilă (dacă va rămâne până atunci actualul Guvern), la Consiliul European merge președintele Klaus Iohannis (care poate să delege și prim-ministrul să meargă în locul său). Președintele Consiliului European este polonezul Donald Tusk. În fine, sunt două instituții diferite.

Încurcătura este mai bizară dacă ne gândim că ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, care coordonează pregătirea Președinției române a Consiliului UE, a fost europarlamentar.

Și premierul Vorica Dăncilă a fost europarlamentar și ar trebui, probabil, să cunoască foarte bine arhitectura instituțională a Uniunii Europene. Vineri, la Şcoala politică de vară a Organizaţiei Femeilor Social-Democrate, Viorica Dăncilă a spus că oamenii care îi „numără virgulele sau greșelile de exprimare nu au altceva de criticat și acum se limitează doar la aceste lucruri”.

De altfel, Viorica Dăncilă s-a și întâlnit, în iulie, cu președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, pentru a evalua stadiul pregătirii Președinției Consiliului UE. „Prim-ministrul Viorica Dăncilă a arătat disponibilitatea deplină a României pentru canalizarea eforturilor viitoarei Preşedinţii române a Consiliului UE în direcția asigurării unui progres substanțial în viitorul Cadru Financiar Multianual 2021-2027, dosar de importanță majoră pentru Uniune”, a comunicat atunci Guvernul.

Bine totuși că „gafa consiliilor” nu este răspândită în tot site-ul.

Explicațiile oficiale ale Ministerului Afacerilor Externe:

În privința informației referitoare la afișajul anumitor texte pentru versiunile în limbi străine a site-urilor ce aparțin Ministerului Afacerilor Externe, facem următoarele precizări:

- Ministerul Afacerilor Externe a întâmpinat dificultăți în afișarea anumitor texte, site-urile sale fiind supuse sistematic unor atacuri informatice menite să discrediteze platformele online ale instituției.

Acest lucru a condus la afișări parțiale de text, motiv pentru care ne cerem scuze pentru aceste inconveniente.

- Site-urile sunt traduse în baza unui serviciu de traducere contractat anterior de către Ministerul Afacerilor Externe, conform normelor legale în vigoare. În baza contractului, responsabilitatea pentru traduceri revine prestatorului de servicii. Erorile au fost remediate de îndată.

Cum s-a remarcat și în articolul apărut pe acest subiect, platforma online include zeci de pagini de texte. Vă mulțumim pentru interesul manifestat.