Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic

Sorin Cîmpeanu: Gestul ministrului Cercetării de a demisiona - unul trist, dar demn şi responsabil

de I.B.     HotNews.ro
Sâmbătă, 1 septembrie 2018, 2:20 Actualitate | Politic


Sorin Cimpeanu
Foto: Agerpres
Fostul ministru al educaţiei Sorin Cîmpeanu apreciază ca "un act de demnitate" gestul lui Nicolae Burnete de a demisiona de la conducerea Ministerului Cercetării şi Inovării, potrivit Agerpres.

"Apreciez gestul profesorului Nicolae Burnete ca fiind un act de demnitate în condiţiile subfinanţării şi dezinteresului faţă de cercetarea ştiinţifică din România. Subfinanţarea s-a acutizat recent, prin proiectul unei rectificări bugetare negative în domeniul cercetării", scrie Cîmpeanu vineri, într-o postare pe facebook.

El precizează că Guvernul a alocat cercetării 0,17% din PIB în acest an, iar proiectul de rectificare "duce la 0,15% din PIB, în condiţiile în care ţinta oficial asumată de România pentru anul 2020 este de 1% din PIB - finanţare publică a cercetării".

"În anul 2015, pornind de la un procent de cca 0,3% din PIB - procent scăzut/insuficient, dar dublu faţă de situaţia din 2018, se promiteau 4 creşteri anuale succesive care să conducă la 1% din PIB în anul 2020; conform acestui grafic, în anul 2018 trebuia ca bugetul cercetării sa fie 0,57% din PIB - au fost alocate de 4 ori mai puţine resurse! La nivel internaţional, rolul şi importanţa cercetării se reflectă într-o medie europeană de peste 2% din PIB alocaţi cercetării - un procent de 13 ori mai mare în raport cu România!", evidenţiază Cîmpeanu.

Potrivit acestuia, ţări precum Israel sau Coreea de Sud alocă bugete de peste 4% din PIB, Suedia, Finlanda, Austria, Japonia sau Danemarca depăşesc 3% din PIB iar Franţa şi Germania alocă pentru cercetarea ştiinţifică între 2 şi 3% din PIB.

"În aceste condiţii, coroborat cu alte aspecte ce ţin de importanţa racordării cercetării româneşti la mediul internaţional, aflându-se în imposibilitatea unei susţineri reale a cercetării româneşti, apreciez încă o dată gestul ministrului cercetării ca fiind unul trist, dar demn şi responsabil - o modalitate academică de manifestare în lumea politică a poziţiei unui profesor cu un CV remarcabil în educaţie şi cercetare", a mai scris Cîmpeanu.

Ministrul cercetării şi inovării, Nicolae Burnete, a anunţat că a demisionat, vineri, printr-un comunicat de presă postat pe site-ul instituţiei.

"Ministrul Cercetării şi Inovării, prof. dr. Nicolae Burnete, prin prezentul comunicat, aduc la cunoştinţa opiniei publice faptul că în această dimineaţă mi-am depus demisia la Cancelaria premierului. Demisia mea este irevocabilă şi cel puţin la acest moment nu va face subiectul unei conferinţe de presă", a precizat el.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


358 vizualizari

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by