Președintele PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, a declarat, vineri seară, după ședința informală ținută de liderii social-democrați la mare, că amnistia și revizuirea unor sentințe „sunt pe agenda noastră, toți sunt preocupați de lucrurile astea", dar subiectul nu a fost dezbătut, potrivit Mediafax.

Dumitru Buzatu, liderul PSD VasluiFoto: Agerpres

„Ideea este că imaginarul popular este foarte bogat la noi și lumea își imaginează, când noi ne întâlnim, membrii PSD, în structurile noastre statutare, că se produce un proces de canibalizare, ne mâncăm acolo unii pe alții. Întâlnirea de azi este o întâlnire ca oricare alta, la fel și întâlnirea de mâine în care ne fixăm obiectivele în plan parlamentar, în plan guvernamental și în planul administrației publice locale. Pe seama acestei întâlniri sunt puse foarte multe lucruri. Noi am avut o primă întâlnire de întâmpinare, nu de altă natură, și acolo am discutat câteva lucruri pe care să le avansăm în dezbaterea de mâine. Este vorba de activitatea Guvernului, este vorba de PNDL, este vorba de evaluarea activității miniștrilor, e vorba de măsurile care au fost luate și de explicațiile care au fost date în legătură cu evoluția pestei porcine”, a declarat președintele PSD Vaslui, Dumitru Buzatu.

Întrebat dacă la ședința informală pe care liderii PSD au ținut-o, vineri, la mare, înaintea Comitetului Executiv Național de sâmbătă, s-a discutat despre amnistie și despre revizuirea sentințelor date în baza protocoalelor dintre SRI și instituțiile din justiție, Buzatu a spus că, deși subiectul nu a fost abordat, amnistia și revizuirea sentințelor „sunt pe agenda noastră, toți sunt preocupați de lucrurile astea".

„Pot să vă spun părerea mea, pentru că nu e o părere care să fi fost adoptată deocamdată, dar eu cred că sunt două lucruri diferite. Unul este actul de amnistie, care exprimă de fapt dorința unei societăți ca față de unii membri ai săi care au greșit să se manifeste clemență și aceasta este o chestiune absolut normală. Al doilea aspect, pe care dumneavoastră l-ați enunțat, este acela al unui mod defectuos de aplicare a justiției și aici nu vorbim de clemență, că dacă cineva a fost condamnat în baza unor probe false, sau a unor abuzuri săvârșite în mecanismul acesta al justiției, asta nu înseamnă că trebuie să îi dăm amnistie, ci trebuie să îi dăm o reparație persoanei respective și ăsta este alt aspect al problemelor care urmează să se dezbată. Astăzi nu am discutat acest lucru, dar sunt pe agenda noastră, toți sunt preocupați de lucrurile astea, dar nu am discutat acest lucru", a declarat liderul PSD Vaslui.

Acesta a adăugat, pentru Mediafax, că la CExN de sâmbătă, de la Neptun, este „cert" că se va discuta despre evaluarea miniștrilor.

„Este clar că trebuie făcută și o evaluare a activității guvernamentale și, evident, a persoanelor care îndeplinesc funcția de ministru. În mod cert, lucrurile acestea vor fi discutate în CExN", a declarat Buzatu.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a avut vineri discuții informale prelungite cu „cei mai importanți” lideri ai partidului, cărora le-a cerut „să nu facă jocul lui Iohannis” la ședința CExN al partidului care se va desfășura sâmbătă, la Neptun, au declarat pentru MEDIAFAX surse din PSD.

Surse social-democrate au declarat, vineri, pentru Mediafax, că președintele PSD Liviu Dragnea a discutat, în cursul zilei, cu „cei mai importanți lideri" din partid și le-a spus acestora că își dorește ca la ședința CExN al PSD de la Neptun, programată pentru sâmbătă, partidul să iasă cu un mesaj de unitate.

Dragnea le-a cerut liderilor PSD „să nu facă jocul lui Iohannis", au spus sursele citate.

Discuțile dintre liderii PSD și președintele partidului au avut loc pe fondul propunerii senatorului Ecaterina Andronescu de schimbare a Guvernului și de înlocuire a președintelui PSD, Liviu Dragnea.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a convocat pentru vineri și sâmbătă, la malul mării conducerea centrală a partidului, împreună cu președinții organizațiilor județene și membrii Executivului, pentru a realiza, împreună, o analiză privind activitatea Guvernului Viorica Dăncilă la șapte luni de la preluarea mandatului. Liderii social-democrați vor îmbina în stațiunea Neptun, pe parcursul a două zile, reuniuni formale cu mai multe „sesiuni” de socializare. Dacă ziua de vineri este rezervată, în principal, discuțiilor informale între liderii PSD, deciziile politice vor fi luate în cursul zilei de sâmbătă.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, miercuri, întrebată dacă simte tensiuni în PSD, că sunt „cu siguranță lucruri de spus" în acest sens dar nu vrea să se alăture celor care „împroașcă cu noroi” așa că își va spune punctul de vedere în interiorul partidului.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, vineri, la Constanța, că la ședința CExN al PSD de sâmbătă nu decide remanierea guvernamentală. Ea a evitat să spună dacă este mulțumită de activitatea miniștrilor, susținând că nu poate face acest lucru decât după evaluarea lor.

Premierul a mai menționat că evaluarea miniștrilor va începe ”într-o lună”.