​​Președintele Klaus Iohannis cere din nou Guvernului să ia măsuri în cazul crizei pestei porcine africane, calificând drept „un exercițiu cinic de manipulare” explicațiile reprezentanților executivului potrivit cărora șeful statului este responsabil de întârzierea despăgubirilor pentru că blochează rectificarea bugerară. „Ministrul finanțelor afirmă că fondul de rezervă este zero deoarece fondurile au fost cheltuite pentru situațiile de calamitate, inclusiv pentru pesta porcină. În realitate, cheltuielile din fondul de rezervă pe care Guvernul le-a făcut pentru pesta porcină africană sunt zero”, susține președintele.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

Șeful statului reclamă „seninătatea” din partea Guvernului în a anunța că foncul de rezervă este zero, în condițiile în care extinderea agresivă a pestei porcine africane implică „riscuri și consecințe care se pot dovedi dramatice pentru agricultura și economia României”.

„În ciuda gravității acestei situații în raport cu mijloacele de intervenție pentru anumite situații de criză, cum este actualmente criza pestei porcine, ministrul finanțelor afirmă că fondul de rezervă este zero deoarece fondurile au fost cheltuite pentru situațiile de calamitate, inclusiv pentru pesta porcină. În realitate, cheltuielile din fondul de rezervă pe care Guvernul le-a făcut pentru pesta porcină africană sunt zero.

Nu poate fi identificat niciun act normativ, în ciuda spuselor ministrului finanțelor, prin care să fie alocată din fondul de rezervă vreo sumă, oricât de mică, în legătură cu criza generată de PPA. De altfel, modul defectuos și lipsit de prudență în care a fost gestionat Fondul de rezervă a făcut ca astăzi, când într-adevăr ne confruntăm cu o situație de criză, Guvernul să nu mai dispună de bani în acest fond, deși fondul de rezervă al Guvernului se alimentează în mod curent, nu doar prin rectificări bugetare”, susține președintele Iohannis, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

Șeful statului afirmă, în context, că „este inadmisibil că membrii Guvernului acreditează teme false, care condiționează de rectificarea bugetară o serie de cheltuieli esențiale, cum ar fi plata pensiilor sau achizițiile de medicamente”

„Această abordare nu reprezintă altceva decât un exercițiu cinic de manipulare a opiniei publice, din care PSD a făcut un adevărat mod de guvernare. Vina pentru situația bugetară critică în care se află acum Guvernul aparține în totalitate miniștrilor care la începutul anului nu au fost capabili să facă estimări corecte cu privire la fondurile necesare ministerelor pe care le coordonează”, spune președintele.