Uniunea Salvați România (USR) reclamă că ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici minte cu privire la alocarea banilor din fondul de rezervă al Guvernului, susținând că Executivul nu are bani să intervină pentru a opri răspândirea pestei porcine deoarece banii de rezervă au fost luați când s-a făcut bugetul.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Astăzi, Guvernul PSD nu are bani să intervină pentru a opri răspândirea pestei porcine, iar Eugen Teodorovici spune că nu sunt bani la fondul de rezervă pentru că s-ar fi cheltuit pe alte ”urgențe”. O minciună! Nu au fost cheltuiți pe alte urgențe. Pur și simplu au fost luați din fondul de rezervă încă de când s-a făcut bugetul. Eugen Teodorovici este nu doar mincinos, ci și iresponsabil!", a declarat deputata USR Cosette Chichirău, membru în Comisia pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților, potrivit unui comunicat de presă citat de Mediafax.

Sursa citată arată că în decembrie 2017, când se discuta bugetul pe 2018, Eugen Teodorovici, Viorel Ștefan și Ionuț Mișa au scăzut fondul de rezervă al Guvernului de la 83 de milioane la doar 3 milioane.

"USR a susținut la momentul respectiv că este absurd ca Guvernul României să nu aibă bani în fondul de rezervă, pentru că pot apărea situații de criză, dar cei trei experți în finanțe ai PSD au ignorat această observație", se arată în comunicatul de presă.

Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat miercuri că fondul de rezervă al premierului este în prezent gol, din cauza situațiilor dificile din acest an.

"Fondul de rezervă a primului-ministru este astăzi pe zero, pentru că am alimentat tot timpul situațiile care au apărut: inundații, calamități naturale, pesta porcină. S-au alimentat din acest fond astfel de situații. (...) Sunt publicate în Monitorul Oficial Hotărârile de Guvern prin care Guvernul a alocat sumele respective, fie pentru calamități naturale, fie pe pestă porcină și pentru alte astfel de situații. Sumele au fost de peste 600 de milioane de lei, numai pe calamități naturale (...) evenimente care nu s-au anticipat anul trecut, când s-a făcut bugetul pe 2018", a explicat Teodorovici la Antena 3.