Judecătorul Gabriela Baltag, membru CSM, spune că societatea trebuie să afle adevărul privind protocolul din 2016 și îi cere lui Augustin Lazăr lămuriri însoțite de o demisie, declarațiile fiind acordate jurnalistei Sorina Matei.Baltag reproșează și că Lazăr a omis să amintească de protocol în plen, potrivit Mediafax.

„Citind recentul protocol încheiat între PÎCCJ și SRI, devoalat publicului nu datorită unui impuls de sinceritate, pot să-mi imaginez cu ușurință cum arătau practicile de anchetă ale fostei Securității, înainte de anul 1989. Nu există nicio diferență între prevederile statuate legislativ sau obiceiurile ,,încetățenite”, valorificate anterior, în procedurile judiciare, identificabile în multiplele documente, mărturii ale unui timp de care speram să nu mai auzim niciodată și de acele ,,dezlegări” asumate în prezent prin intermediul unor uzanțe, cu nume pretențios, acela de protocoale, menite să eludeze garanțiile constituționale, principiile și libertățile fundamentale la care facem trimitere de fiecare dată când amintim România între țările cu o democrație consolidată”, se arată în mesajul judecătorului Gabriela Baltag pentru Sorina Matei, pe care jurnalista l-a postat pe Facebook.

Membrul CSM a mai subliniat că este încrezătoare că măcar procurorul general Augustin Lazăr, unul dintre semnatarii documentului, va oferi public explicații privind „omisiunea” de a aminti de acest protocol în ședințele de plen atunci când a izbucnit scandalul protocoalelor.

„Sper că doar emoțiile ședințelor de plen l-au determinat să uite a ne confirma că a semnat unul dintre ele (protocolul cu SRI), deși vehemența negărilor din acele zile, atitudine ce poate fi ușor verificată prin parcurgerea ședințelor de plen ale Consiliului Superior al Magistraturii, mă determină să am serioase îndoieli! Privind retrospectiv, mă gândesc că era mai confortabil pentru unii dintre noi dar mai ales pentru cetățenii acestei țări, dacă măcar o parte din declarațiile noastre, apreciate drept manifeste de credință, loialitate și profesionalism, am fi obligați să le facem cu mâna pe Biblie, asumate nu doar moral dar și pe o altă dimensiune. Am fi ocoliți poate de surprize de genul celor pe care le trăim zilele acestea și nu numai. (...) Societatea trebuie să afle care este adevărul edictării acestor procedee ,,atipice”, în condițiile în care avem atâtea acte normative clare, precise! Așteptăm un răspuns domnule procuror Lazăr, însoțit desigur, și de o demisie!”, a mai spus judecătorul.

Protocolul încheiat în 2016 între Parchetul General și SRI a ajuns joi la opinia publică. O variantă nesecretă care este publicată pe site-ul Ministerului Public și una secretă, ce a apărut câteva ore mai târziu, pe Facebook-ul lui Darius Vâlcov. Ambele au fost semnate în aceeași zi, chiar înainte de alegeri, în decembrie 2016.

Cel nesecret prevede chestiuni tehnice privind condițiile concrete de acces la sisteme tehnice ale Centrului Național de Interceptare a Comunicațiilor. Cel secret arăta o strânsă relaționare între instituții și era practic o continuare a protocolului încheiat în anul 2009.