Președintele Camerei Deputațiilor Liviu Dragnea a scris vineri, pe Facebook, că cei din comisia de control a SRI trebuie să analizeze „eventualele fapte ilegale săvîrșite de SRI”. Solicitarea lui Dragnea apare în contextul în care consilierul premierului, Darius Vâlcov, a făcut public un protocol secret al SRI.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Ca președinte al Camerei Deputaților cer Comisiei de Supraveghere a SRI să demareze de urgență o anchetă care să cerceteze eventualele fapte ilegale săvîrșite de SRI și să scoată la lumină toate amănuntele acestei povești. Cred că, la rîndul ei, Inspecția Judiciară trebuie să se autosesizeze în legătură cu aceste protocoale și să pornească o anchetă la Parchetul General", scrie Dragnea pe pagin asa de Facook.

Președintele PSD susține că au mai existat și alte documente semnate între Eduard Hellvig și Augustin Lazăr. Dragnea se referă la protocolul de cooperare semnat între SRI și ICCJ.

"Unul, care se cheamă "Protocol privind organizarea cooperării între Serviciul Român de Informații și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin potrivit legii" prevede, în mare, cam aceleași formule de colaborare între ofițeri și procurori în cadrul activității penale. Sunt aceleași portițe și formulări prin care ofițerul se poate strecura ca să ia parte la cercetarea penală. Acest protocol îl abrogă pe cel semnat în 2009 de George Maior și Codruța Koveși.

Acest protocol a fost ținut secret. Atunci când presa a întrebat, în repetate rânduri, dacă mai există protocoale, l-am putut auzi, de exemplu, pe șeful Parchetului General, Augustin Lazăr, negând cu fermitate.Cu această ocazie a mai apărut un protocol, al doilea, postat în grabă pe site-ul Ministerului Public.

Autorii au avut grijă să scrie mare, pe fiecare pagină, "nesecret". E un protocol semnat de domnii Hellvig și Lazăr "pentru stabilirea condițiilor concrete de acces la sisteme tehnice ale Centrului Național de Interceptare a Comunicațiilor". Are aceeași dată ca și primul, adică 7 și 8 decembrie 2016, cu patru zile înainte de alegerile parlamentare", mai spune președintele PSD.

Consilierul premierului Darius Vâlcov publicat în urmă cu câteva zile o altă variantă a protocolului semnat între SRI și Parchetul General, în anul 2016, în preajma alegerilor, acesta având mai multe prevederi decât cel care apare pe site-ul Ministerului Public.

Protocolul făcut public de Darius Vâlcov este încheiat între SRI și Parchetul General și are 27 de puncte. Are ca dată de înregistrare decembrie 2016, dar este diferit de cel nesecret care apare pe site-ul ministerului Public.Purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea, a spus că protocolul secret publicat de Darius Vâlcov nu a creat efecte, pentru că a fost denunțat la o lună după semnarea lui deoarece era inutil, subliniind că documentul se află la Comisia de control a SRI, precum și o dovadă a denunțării lui.

Purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea, a declarat joi că protocolul secret publicat de Darius Vâlcov nu a creat efecte, pentru că a fost denunțat la o lună după semnarea lui deoarece era inutil, subliniind că documentul se află la Comisia de control a SRI, precum și o dovadă a denunțării lui.