Viorel Cataramă a depus o cerere la Tribunalul București prin care solicită instanței anularea mai multor articole din Codul Etic și din Statutul PNL care ar încălca prevederile constituționale, deoarece îngrădesc dreptul la liberă exprimare, stipulat în Legea fundamentală, transmite Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Voi continua lupta pentru modernizarea și reformarea PNL. Am cerut Tribunalului București (Dosar 27799/3/2018) să constate nulitatea unor articole din documentele programatice ale partidului. Este tragic să conștientizam, că partidul liberal, care ar trebui să apere drepturile fundamentale ale oamenilor, câștigate cu sânge în 1989, înțelege, prin conducerea sa actuală, să cenzureze și să îngrădească dreptul la liberă exprimare, consfințit prin Constituție! Numai renunțând la practici totalitare, aparținând unor epoci apuse, vom reuși să câștigăm încrederea oamenilor!", a declarat Viorel Cataramă.

În cererea adresată de Viorel Cataramă președintelui Tribunalului București, secția civilă, acesta cere "să constatați nulitatea art. 14 și 23 din Codul Etic al partidului și, respectiv, a art. 13 a) și 24 pct. 1 lit. b) din Statul PNL, prevederi adoptate cu încălcarea dispozițiilor art. 30 alin. (1) și (2) din Constituție și, pe cale de consecință, să dispuneți înlăturarea lor din conținutul acestor documente", potrivit documentului depus de liberal.

Prim-vicepreședintele PNL Sector 2 trece în revistă articolele din Codul Etic și din Statutul partidului care ar încălca Legea fundamentală.

"Codul Etic al PNL: «Art. 14. Se recomandă ca membrii PNL să nu transmit în afara partidului către persoane străine sau în mass-media, informații despre eventualele tensiuni sau conflicte intervenite în interiorul formațiunii noastre politice Art. 23. Atât în mass-media cât și în public, membrul PNL va susține și va prezenta linia partidului, nu va face declarații care să dăuneze intereselor/imaginii partidului, liderilor săi sau a oricărui membru al formațiunii noastre.»

Statutul PNL: «Art. 13 Activitatea internă a partidului se bazează pe următoarele principia generale: a) libertatea de conștiință și libertatea de exprimare a opiniilor oricărui membru în cadrul structurilor organizatorice ale partidului, precum și în afara partidului în măsura în care exprimările respective nu contravin deciziile și hotărârilor luate de organismele de conducere ale partidului; Art. 24 1. Fără discriminări sau privilegii, membrii PNL au următoarele drepturi: b) să își exprime liber opiniile în afara partidului, în măsura în care exprimările respective nu contravi principiilor politice ale partidului, asumate prin Programul politic și Statut și nici deciziilor și hotărârilor organismelor de conducere ale partidului.»", precizează cele două documente.

Astfel, Viorel Cataramă arată în cererea adresată Tribunalului București, că articolele mai sus menționate încalcă primele două alineate ale articolului 30 din Constituția României. Prin urmare, liberalul cere instanței anularea prevederilor respecive din Codul Etic și Statutul PNL.

"Vă rog să observați că, față de conținutul clar al dispozițiilor citate mai sus, rezultă fără dubiu că ne aflăm în prezența unei îngrădiri inadmisibile a dreptului de a face declarații în mass-media și în spațiul public și a unei veritabile cenzuri interne impuse membrilor de partid, aspect care contravin flagrat libertății fundamentale de exprimare garantate de prevederile art. 30 alin (1) și (2) din Constituția României. Prin urmare, de vreme ce dreptul la liberă exprimare nu poate fi restrâns prin voința nimănui și redus, în mod abuziv, doar la declarații sau opinii care să convină partidului sau liderilor săi, vă rog să constatați că dispozițiile în cauză sunt lovite de nulitate absolută și să dispuneți înlăturarea lor din cuprinsul celor două acte care le conțin (Codul Etic și Statutul PNL)", conchide Cataramă în solitarea adresată Tribunalului București.

Articolul 30 din Constituție, la care face referire Viorel Cataramă, prevede urrmătoarele: "(1) Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile. (2) Cenzura de orice fel este interzisă".

Comisia de arbitraj PNL Bucureşti a stabilit că decizia de excludere a lui Viorel Cataramă din PNL este nulă, având în vedere că mai multe puncte din statutul partidului nu au fost respectate, inclusiv articolul ce prevede anunţarea din timp a persoanelor vizate de excludere şi dreptul la apărare.

"Admite contestaţia formulată de Cataramă Viorel şi declară nulă Decizia nr. 103/09.07.2018 a BEX al Partidului Naţional Liberal. Cu drept de recurs în 5 zile de la comunicare", se arată în decizia luată în data de 3 august de către Comisiei de Arbitraj a PNL Bucureşti.

Întrebat pe 6 august, dacă Viorel Cataramă mai este sau nu membru al PNL, Ludovic Orban a răspuns: "Asta este când se termină procedura de statut". Preşedintele liberal a refuzat să comenteze pe marginea hotărârii Comisiei de Arbitraj prin care a fost anulată decizia de excludere din partid a prim-vicepreşedintelui PNL Sector 2.

Viorel Cataramă l-a atacat în repetate rânduri pe Ludovic Orban, spunând că acesta trebuie înlăturat de la şefia PNL pentru lipsa de comunicare, deciziile pe care le ia fără să se consulte cu ceilalţi liberali şi pentru faptul că a "predat" guvernarea la începutul anului, atunci când a mers la consultările de la Cotroceni fără vreo propunere de premier.