Europarlamentarul Maria Grapini a declarat duminică, pentru Mediafax, că se întoarce "cu groază" în Parlamentul European, unde va trebui să dea explicații despre incidentele din Piața Victoriei, care afectează imaginea României inclusiv în contextul preluării președinției Consiliului UE.

Maria GrapiniFoto: Agerpres

"Mă duc cu groază în 28 (august - n.r.) la Bruxelles, pentru că nu dă bine. Eu sunt și în Comisia de libertăți civile și justiție, vom fi puși clar pe ordinea de zi. Nu dă bine nici pentru pregătirea președinției ( Consiliului UE - n.r.), pentru că nu mai devenim credibili. Noi apărem acum ca un stat, culmea, deși este un Guvern cu o majoritate în Parlament, apărem ca o țară instabilă, ori nu are nimeni încredere în tine, de la investitori până la oameni de afaceri din România", a declarat pentru Mediafax europarlamentarul Maria Grapini.

Ea a mai spus, "din punctul de vedere al regulilor europene", intervențiile Jandarmeriei din Piața Victoriei au fost normale.

"Eu nu am fost acolo și sigur că mă iau numai după știri. Unii spun că a fost justificat, unii nu. Dar ce pot să spun cu foarte mare precizie, din punctul de vedere al regulilor europene, este că, dacă cineva vrea să rupă gardul unui perimetru care a fost delimitat pentru protest, forțele de ordine intervin. În toate statele. Asta este o regulă clară. Dacă tu ai vrut să rupi gardul, atunci ei au dreptul, prin regulamentul lor, să intervină. Evident că violența atrage violență, evident că nu trebuiau incitați mai mult decât erau ei", a adăugat Maria Grapini.

Întrebată dacă ar fi trebuit să fie izolate grupurile perturbatoare, Grapini a spus că, din punct de vedere al organizării, "mai avem mult de lucrat".

"Din punctul de vedere al organizării mai avem mult de lucrat, pentru că ați văzut că și în Statele Unite și în Germania și în alte state, când au apărut secvențe de genul, ați văzut că jandarmii sau polițiștii intervin foarte ferm, dar ca la chirurgie, delimitează partea aceea vulcanică, tocmai pentru a nu se manifesta în mase, pentru că pe mase le poți stăpâni foarte greu în momentul în care e un număr foarte mare de oameni acolo. Așa ar fi trebui să delimiteze și să înconjoare grupurile perturbatoare", a completat europarlamentarul.