Ministrul Apărării, Mihai Fifor, a spus că jandarmii au acționat corect la proteste și că este regretabilă poziția președintelui Iohannis privind intervenția forțelor de ordine, subliniind că e nevoie de o anchetă pentru a se clarifica cine și în ce scop a organizat acest miting.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Fac un apel către toți cetățenii de bună-credință să se delimiteze de actele de violență și de persoanele care provoacă în mod deliberat intervenția forțelor de ordine. Deja se încearcă repetarea violențelor de aseară, fapt ce arată că valul de incitări de pe rețelele de socializare din ultimele zile au făcut parte dintr-un plan bine pus la punct. Astfel se explică și de ce nu există un organizator oficial al acestui protest. Vedem însă cu toții că USR și PNL patronează deturnarea unui protest numit al diasporei în violențe stradale. Lideri politici ai partidelor de opoziție au înțeles să transforme dreptul unor persoane de a-si exprima opiniile într-o acțiune de campanie electorală și de răsturnare a unui guvern ales democratic”, a scris ministrul Mihai Fifor pe Facebook, potrivit Mediafax.

Fifor mai spune că faptul că, încă de la începutul protestului, anumite grupuri au încercat să pătrundă în Palatul Victoria „demonstrează încă o dată că planul a fost din start de a provoca reacția forțelor de ordine”.

„Grupuri bine organizate i-au provocat în permanență pe jandarmi, i-au atacat cu sticle și pietre, cu garduri și bucăți de asfalt. Jandarmii au vegheat la buna desfășurare a manifestației și s-au expus unor agresiuni, acționând corect și în baza legislației în vigoare, pentru restabilirea ordinii publice. Este regretabilă poziția exprimată public de președintele Klaus Iohannis cu privire la modul de acțiune al Jandarmeriei, într-un moment în care doi oameni în uniformă se zbăteau între viață și moarte în spital, internați după ce au căzut victime huliganilor. Este nevoie urgent de o anchetă care să clarifice cine a organizat acest protest și în ce scop! Toate instituțiile statului trebuie să se implice acum astfel încât cei responsabili să plătească pentru aceste acțiuni anti-democratice”, a mai scris ministrul Apărării.

Ovidiu Raețchi (PNL): Este incalificabil ca ministrul Apărării să se implice în discuția despre demonstrații

Gestul lui Mihai Fifor de a se implica în discuția despre demonstrații este incalificabil, a reacționat deputatul PNL Ovidiu Raețchi, afirmând că ministrul nu trebuie să se mai implice sub nicio formă într-o problemă care trebuie strict separată de atribuțiile Armatei.

„Mi se pare incalificabil ca ministrul Apărării simte nevoia să se implice în discuția despre demonstrații, să emită avertismente, să facă apeluri. Asta e ultimul lucru care ar trebui să se întâmple într-o țară europeană, să fie implicată și Armata într-un scandal vizând ordinea publică. PSD a distrus suficient credibilitatea Ministerului de Interne - chiar au de gând să se extindă și la Ministerul Apărării? Îl somez pe ministrul Apărării să nu se mai implice sub nicio formă într-o problemă care trebuie strict separată de atribuțiile Armatei. Chiar nu întelege că ceea ce face este periculos? Credeam că după gafa balistică pe care a comis-o recent, ministrul Apărării a învățat să tacă înțelept - dar ceea ce face acum este extrem de grav din perspectiva spiritului constituțional și al principiilor europene”, a scris pe Facebook deputatul PNL Ovidiu Raețchi, potrivit Mediafax.

Jandarmii au intervenit în forță, vineri seară, cu gaze lacrimogene și tunuri de apă, la mitingul din Piața Victoriei, pentru a dispersa protestatarii aflați în fața sediului Executivului.