Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a transmis sâmbătă un mesaj de suport pentru Jandarmerie și Poliție și a criticat declarațiile președintelui Klaus Iohannis și ale liderilor Opoziției, afirmând că acestea nu au făcut decât să crească tensiunea din spațiul public.

Calin Popescu TariceanuFoto: Agerpres

„Am urmărit cu multă îngrijorare protestele violente care au avut loc pe parcursul zilei de ieri în zona Pieței Victoria și cred că reacția tuturor instituțiilor statului în aceste momente tensionate este importantă pentru democrația din România. Din acest punct de vedere, doresc să fac câteva precizări din poziția de președinte al Senatului. Vreau să afirm răspicat dreptul fiecărui cetățean într-o democrație de a se exprima public și de a protesta, atât timp cât o face fără a incita la violență sau fără a comite violențe. Din acest punct de vedere, voi continua să susțin dreptul cetățenilor de a protesta pașnic. În același timp, resping cu fermitate orice formă de violență, verbală sau fizică, și cred că aceeași opinie este împărtășită de milioanele de români care au văzut ieri și astăzi turnura violentă pe care au luat-o protestele. Românii trebuie să știe că instituțiile statului, cu atribuții în acest sens, veghează pentru a respecta legea și ordinea; iar din acest punct de vedere, vreau să transmit un mesaj de suport pentru Jandarmerie și Poliție. Este nevoie ca românii să știe că Jandarmeria și Poliția acționează pentru a menține liniștea și ordinea publică, în conformitate cu atribuțiile legale”, a scris Tăriceanu pe Facebook, potrivit Mediafax.

El a ținut să critice declarațiile președintelui Klaus Iohannis și ale liderilor partidelor de Opoziție.

„Îmi exprim dezamăgirea față de reacția unor lideri politici care au criticat public încă de ieri noaptea aceste instituții ale statului pentru intervenția lor, chiar în orele în care o tânără jandarm era bătută cu bestialitate de o serie de protestatari violenți. Aceste declarații nu au făcut decât să crească tensiunea din spațiul public și au indus o vinovăție a Jandarmeriei, fără ca măcar să existe o analiză clară și amănunțită în acest sens. Un rol important îi revine și procuraturii, justiției și serviciilor de informații, care trebuie să își îndeplinească atribuțiile pentru pedepsirea vinovaților și evitarea repetării unor violențe similare; și sper să văd acțiuni ferme în acest sens, fără influență din partea factorilor politici”, a adăugat președintele Senatului.

El le-a cerut tuturor liderilor politici să își asume răspunderile care le revin în „menținerea ordinii publice, păstrarea păcii sociale și apărarea unității naționale”.

„Este important să punem punct tuturor injuriilor și incitărilor la violență din ultimele săptămâni, care nu fac decât să pună gaz peste foc. Trebuie spus că evenimentele de ieri au fost și rezultatul incitărilor la violență din spațiul public pe care, din păcate, unii lideri politici le-au încurajat. Violența de limbaj degenerează în violență fizică, iar violența fizică în condițiile actuale lovește nu numai în civilii pașnici sau în forțele de ordine, ci în integritatea, suveranitatea și independența națiunii transformându-se în act de trădare națională. Trecem în aceste zile printr-un moment critic, în care nu trebuie permis ca aceste violențe să se răspândească și să îi afecteze pe românii care își doresc să trăiască într-o țară în care drepturile și libertățile lor sunt respectate și în care se pot bucura de liniște și siguranță”, a conchis Călin Popescu Tăriceanu.