Președintele USR, Dan Barna, a cerut public, sâmbătă dimineața, demisia ministrului de Interne, Carmen Dan, șefului Jandarmeriei, Sebastian Cocoș și prefectului Capitalei, Speranța Clișeru, după intervenția forțelor de ordine la protestul Diasporei, unde mai mulți oameni au fost răniți, transmite Mediafax.

Dan BarnaFoto: Agerpres

„A fost o zi neagră pentru democrația din România și e păcat că purtătorii de cuvânt au îndraznit să mai poarte uniformă după ceea ce a făcut Jandarmeria ieri, mai ales în a doua parte a zilei. Cerem demisia doamnei ministru Carmen Dan, ministrului de Interne, dare a transformat această insitituție a Jandarmeriei, instituție gândită să protejeze cetățenii într-un instrument de casă al PSD. Cerem demisia șefului Jandarmeriei, domnul Sebastian Cocoș și a prefectului Catialei, doamna Speranța Clișeru, care are calitatea de a fi consilierul personal al doamnei Firea și al domnului Pandele”, a declarat sâmbătă dimineața, liderul USR, Dan Barna.

Președintele USR solicită public și desecretizarea ordinelor de dispozitiv, conform cărora s-a intervenit vineri seara în Piața Victoriei, dar și o sesiune extraordinară în Parlament.

„Cerem explicații asupra a mai multor aspecte, cum ar fi desecretizarea ordinelor de dispozitiv, pentru că sunt câteva elemente asupra cărora purtătorii de cuvânt ai Jandarmeriei nu au răspuns astăzi.Solicităm o comisiei de anchetă a Parlamentului și o sesiune extraordinară pentru clarifica exact cum s-a putut întâmpla fenomenul bizar de ieri, conform cărora jandarmii au fost foarte eficienți, până spre unu noaptea, în a fugări protestatari pașnice, pe străzile laterale și au fost incapabili să extragă 20-30 de persoane agresive, iar mai târziu, după ce piața a fost evacuată, au fost incapabili minute în șir să privească cum au fost incendiați acei arbori din zona Lascăr Catargiu, fără să intervină”, a adăugat Dan Barna.

În timpul intervențiilor de vineri seara, din Piața Victoriei, unul dintre jandarmi a fost grav rănit. Cei de la USR se declară solidari cu jandarmul agresat, însă spun despre cei de la Jandarmerie că „și-au lăsat oamenii în urmă”.

„Suntem solidari cu doamna jandarm care a suferit o agresiune care nu are nicio scuză. Acei huligani și derbederi trebuie să fie identificați și să sporte consecințele legii, nu e niciun dubiu în această perspectivă. Însă este foarte grav și explicațiile au fost de-a dreptul jenante, este foarte grav cum un dispozitiv de jandarmi și-au lăsat doi colegi în urmă și nici măcar nu au băgat de seamă că s-a întâmplat lucru acesta, pentru că ați văzut cu toții imaginile. Au fost zeci de secunde în care a avut loc agresiunea asupra celor doi jandarmi și nu a intevenit nimeni din echipa de jandarmi. Asta, pentru orice limbă a planetei înseamnă „a lăsa niște oameni în urmă, a nu te întoarce după ei”. (...) Și numai din acest simplu motiv șeful Jandarmeriei Române ar trebui să își prezinte demisia. Este inacceptabil să pierzi oameni într-o operațiune operativă”, a declarat președintele USR.

Cei de la USR declară că vor acorda „asistență juridică gratuită tuturor celor agresați și care doresc să depună plângeri și să își obțină o reparație morală de la statul român pentru această agresiune nedreaptă de care au avut parte ieri”.

Uniunea Salvați România va fi și în această seară în Piața Victoriei, după cum anunță Dan Barna

„USR va participa la protestul din această seară, pentru că este un protest al revoltei și al decenței în România. Un protest necesar pentru un stat care, în loc să își protejeze cetățenii prin instituțiile sale, înțelege să distrbuie butelii de gaz lacrimogen peste femei și copii”, a conchis Dan Barna.