UPDATE 2Compania internațională a trimis redacției HotNews un răspuns despre situația creată.

Mesaj anti-PDS WazeFoto: Hotnews

UPDATE Am aflat nickname-ul editorului. Tot el a creat un mesaj asemănător care figurează pe hartă în apropiere de Suceava.

Protestul față de PSD a urcat la un al nivel: utilizatorii cunoscutei aplicații Waze au putut să vadă celebrul mesaj obscen M### PSD direct pe harta de navigare rutieră, sub forma unei păduri la intrarea în municipiul Iași. HotNews.ro a aflat modul în care “râul, ramul” au ajuns să “dușmănească” partidului care guvernează România, “fără-a prinde chiar de veste” :)

Hărțile GPS din Waze pot fi editate de utilizatori, iar apoi aprobate/moderate de un editor cu un rang mai înalt.

Totuși, daca un utilizator a mai editat locuri pe hartă (minim 10), iar toate au fost aprobate, acesta va putea adăuga elemente noi fără aprobare, a explicat Paul Dorneanu, unul din cei 4 editori cu cel mai înalt rang pe Waze din România, pentru HotNews.ro. Potrivit lui , pădurea sub forma mesajului anti-PDS a fost deja ștearsă din sistem.

Waze permite utilizatorilor să editeze doar zonele prin care au fost și au utilizat aplicația.

Dacă unui utilizator i-au fost respinse în repetate rânduri modificările aduse hărții, acestuia îi este suspendat contul. Și Google Maps a avut astfel de probleme în trecut.

În 2015, sistemul de editare al hărților de pe Maps — Map Maker a fost folosit pentru a crea o imagine a caracterului Android care urinează pe sigla Apple. Compania a trebuit să închidă temporar opțiunea de modificare pentru utilizatori. Mai târziu, în 2017, Google a închis pentru totdeauna Map Maker.

Aplicația Waze este gratuită atât pe sistemul de operare Android, cât și pe iOS și este disponibilă în 40 de limbi. Waze este o companie ce a luat naștere în anul 2006 în Israel, sub numele de FreeMap Israel, iar în iunie 2013, a fost cumpărată de Google pentru suma de aproximativ 1 miliard de dolari.

UPDATE: Editorul a ”lovit” și la Suceava

Nickname-ul utilizatorului care a editat harta Waze este “doicai”, contul său fiind în prezent blocat, a menționat Paul Dorneanu, pentru HotNews.ro. Editorul „doicai” a creat un mesaj asemănător care apare pe harta din aplicația Waze în apropiere de Suceava. De această dată, litera M este urmată de stelele care reprezinta Uniunea Europeana (UE).

UPDATE 2:Răspunsul companiei

“Waze este construit de o comunitate globală de editori responsabili cu actualizarea și întreținerea aplicației. Deși avem încredere în editorii noștri pentru a se asigura că harta este exactă, este posibil — deși foarte rar — ca o persoană să introducă informații false. În acest caz, comunitatea noastră ne-a avertizat cu privire la informații false pe harta românească: acest lucru a fost eliminat de atunci și cel responsabil nu mai poate edita hărțile Waze”, au declarat reprezentanții Waze pentru HotNews.ro.