Curtea Constitutionala a decis ca articolele care le dadeau parlamentarilor posibilitatea sa-si cumpere imobilele apartinind RA-PPS prin negociere directa, contravin legii fundamentale. Legea va fi retrimisa la Parlament, iar presedintele nu va mai fi obligat sa o promulge.

Curtea a admis sesizarea facuta de 70 de parlamentari PD-L si a declarat neconstitutionala prevederea din legea RA-PPS prinvind vinzarea prin negociere directa a imobilelor in care locuiesc actuali si fosti demnitari, diverse fundatii si ONG, unele apartinind tot unor politicieni sau oameni de afaceri.

" Vinzarea prin negociere directa este contrara articolului 16 din Constitutie, intrucit instituie un regim privilegiat, nejustificat obiectiv si rezonabil, pentru cumpararea locuintelor din fondul de protocol de catre detinatorii acestora", se spune in decizia Curtii Constitutionale. Magistratii mai arata ca legea contravine dispozitiilor unui alt articol din Constitutie, referitor la "obligatia statului de a asigura protectia concurentei loiale".

Deputatii au respins in 11 decembrie cererea sefului statului de a reexamina legea, votind ca imobilele sa fie cumparate prin negociere directa si nu prin licitatie. Presedintele refuzase sa promulge legea exact din acest motiv si a sustinut ca licitatia trebuie sa fie singura metoda prin care imobilele RA-PPS sa poata fi vindute. In urma deciziei Curtii, legea trebuie retrimisa la Parlament pentru reexaminare, iar presedintele nu mai este obligat sa o promulge.

Singura constingere pe care legea o impunea se referea la faptul ca pretul de negociere trebuie sa fie cel al pietei, stabilit de un evaluator.

Ca urmare a acestei legi, RA-PPS a dat un ordin prin care a prelungit cu inca un an toate contractele de inchiriere care ar fi expirat la 31 decembrie 2007. De aceasta prevedere beneficiaza zeci de demnitari si sute de organizatii si fundatii.

Tot RA-PPS a exlcus de pe lista celor care profita de prelungirea contractului un numar de 37 de imobile, care vor intra in fondul de protocol al Regiei. In aceste imobile locuiesc, printre altii, Mircea Geoana, Vasile Dancu, Virgil Magureanu, Petre Roman, Serban Mihailescu si fostul lider comunist Niculescu Mizil.