Președintele PNL Ludovic Orban anunță, într-un comunicat de presă, că la începutul sesiunii parlamentare liberalii vor iniția "constituirea unei comisii parlamentare de anchetă pentru a stabili vinovații din guvernarea PSD - ALDE pentru gestionarea dezastruoasă a crizei de pestă porcină".

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit regulamentului Parlamentului, Comisiile de anchetă parlamentară se pot constitui la iniţiativa a cel puţin o pătrime din numărul deputaţilor şi al senatorilor.

"Este inadmisibil ca în timp ce zeci de mii de porci sunt sacrificați pe teritoriul României și industria cărnii de porc este pusă pe butuci - cu pierderi de miliarde de euro- nimeni să nu răspundă pentru acest dezastru. Încă de anul trecut- de la apariția primului caz de pestă porcină în România- autoritățile au avut la dispoziție toate instrumentele legale și administrative pentru a interveni cu toată forța să oprească răspândirea acestei maladii nefaste pentru întreagă industrie agro-alimentară din țara noastră.

Ce-au făcut cei trei prim-miniștri de până acum ai lui Dragnea și Tăriceanu? Ce-au făcut cele trei guverne PSD – ALDE? Unde este și ce face comitetul de criză care trebuie condus de prim-ministrul României și care trebuie să pună la aceeași masă toate autoritățile și instituțiile care pot și trebuie să intervină în această situație?" susține Orban, citat în comunicat.

"Cu un prim-ministru plecat în concediu, așa-zisul profesionist din fruntea Ministerului Agriculturii - Petre Daea, împreună cu președintele ANSVSA - Geronimo Brănescu, acoperă vinovățiile, ascund realitatea sau interese personale și se bâlbâie iresponsabil fără un plan coerent de combatere a epidemiei de pestă porcină. Din cauza incompetenței lor, fermierii români onești asistă neputincioși la sacrificarea animalelor lor în timp ce unele ferme de porci ale apropiaților lui Dragnea și chiar ale familiei lui beneficiază sfidător de un tratament preferențial", adaugă Orban.

Despre o eventuală comisie de anchetă a vorbit și deputatul PMP Cătălin Cristache, el referindu-se însă la ancheta publicată de Libertatea care îl vizează pe fiul lui Liviu Dragnea, Valentin Dragnea, care ar fi reușit să sacrifice sau să vândă circa 10.000 de porci din ferma deținută la Salcia, înainte de declanșarea epidemiei de pestă porcină.

Până în prezent, în județul Brăila au fost confirmate 16 focare de pestă porcină africaneă și au fost eutanasiați 7.566 de porci, dintre care peste 7.100 au fost omorâți ca măsură preventivă, potrivit Mediafax.

În zona unde au apărut noile focare ale pestei porcine africane există și o fermă care are aproximativ 136.000 de porci. Autoritățile au luat măsuri speciale astfel încât boala să nu ajungă în complex.Pesta porcina africană se extinde în județul Galați, autoritățile confirmând, sâmbătă, prezența virusului în satul Suceveni, la șase kilometri de primul focar. Toate animalele bolnave, dar și cele care au intrat în contact cu acestea vor fi eutanasiate, potrivit primarului comunei, Marian Mitrofan.

La nivel național, până la data de 2 august, au fost plătite 56 dosare de despăgubire în valoare de 148.140 de lei, iar alte 428 de dosare în suma totală de 2.065.162 de lei urmează să fie date în plată, informează Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.