Libertatea publică marți o investigație potrivit căreia ferma de porci de la Salcia a fiului lui Liviu Dragnea, Valentin Dragnea, a sacrificat, vândut și procesat circa 10.000 de animale, înainte de declanșarea epidemiei de pestă porcină. Cei de la PMP și PNL vorbesc deja despre o posibilă comisie parlamentară de anchetă în acest caz.

Silozuri SalciaFoto: Hotnews

Potrivit materialului, firma Romcip Salcia avea 13.585 de porci în iulie 2017, din datele oficiale ale ANSVSA, iar "astăzi, când molima se întinde spre Teleorman, la Salcia au rămas sub 3.000", scriu jurnaliștii, citând și un muncitor de la fermă.

Aceștia dau exemplul unor mari ferme care au fost nevoiți să sacrifice mii sau zeci de mii de porci din cauza pestei porcine despre care nu au știut la timp.

Citește aici articolul.

Cei din opoziție au reacționat, referindu-se la o comisie parlamentară de anchetă.

"Există multe semnale că unii protejați ai PSD fac afaceri pe bază de informații privilegiate. Cum se face că zeci de mii de fermieri nu au fost informați de pesta porcină africană, iar unii dintre ei au pierdut aproape toate animalele din fermă? E foarte cunoscut exemplul unui fermier de la Tulcea care a sacrificat peste 40.000 de porci din cauza pestei porcine africane. A avut noroc fiul domului Dragnea sau a fost unul dintre privilegiații care au fost informați de ministrul Daea că pesta porcină africană va face ravagii? Consideră Liviu Dragnea sau cineva din PSD necesară o Comisie de anchetă? Îndrăznește cineva din PSD să propună? Sau PSD a ajuns un simplu instrument al intereselor personale ale lui Liviu Dragnea?" afirmă liderul deputaților PNL, Raluca Turcan, într-un comunicat de presă.

Și deputatul PMP Cătălin Cristache a transmis un comunicat de presa în care vorbește despre necesitatea înființării unei comisii de anchetă "privind modul în care fiul lui Dragnea a făcut bani din epidemia de pestă porcină."

"Există indicii că autorităţile competente, în speţă ANSVSA şi Ministerul Agriculturii, ştiau de apariţia peste porcine africane în România cu mult timp înainte de apariţia subiectului în mass media şi au acţionat discreţionar avantajând financiar firma lui Valentin Dragnea, care a reuşit să-şi vândă aproape 80% din efectivul de suine înainte de informările publice. În condiţiile date, ca deputat ales în Galaţi, judeţ în care s-au depistat deja două focare de pestă porcină, solicit tuturor parlamentarilor să semneze şi să susţină înfiinţarea unei comisii de anchetă parlamentară care să analizeze modul în care autorităţile au gestionat epidemia de pestă porcină şi modalitatea în care firma Romcip Salcia a beneficiat de pe urma acţiunii instituţiilor în cauză" susține acesta.