​Președintele PMP, Eugen Tomac, îi cere din nou demisia ministrului Agriculturii Petre Daea, dar și a șefului ANSVSA, Geronimo Brănescu, susținând că porcii infestați cu pesta porcină africană sunt uciși și incinerați în gropi din comune.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Alo, Alo, Poliția!!! Ăstora cine le deschide un dosar penal? Observ că tot Guvernul este în vacanță, iar după ce Daea a făcut cea mai groaznică comparație, pentru care trebuia să-și dea demisia, acum stă pitit și gestionează criza pe care tot ei au creat-o. Iată cum arată campania de incinerare a porcilor, o întreagă industrie este închisă zilele acestea, iar milioane de români care își cresc în gospodarii câte un animal rămân fără tradiționalul porc de Crăciun pentru că Daea și șeful ANSVA nu și-au făcut treaba. Aceste imagini sunt dintr-o groapă aflată în comuna Lanurile, județul Brăila. Nu mai e nevoie de nicio explicație, de niciun argument, nicio justificare.

Daea trebuie să plece urgent din Guvern, cu tot cu șeful ANSVA! Demisia!!!" a scris Tomac, alături e o fotografie care arată o groapă cu porci.

Până în prezent, în județul Brăila au fost confirmate 16 focare de pestă porcină africaneă și au fost eutanasiați 7.566 de porci, dintre care peste 7.100 au fost omorâți ca măsură preventivă, potrivit Mediafax.

În zona unde au apărut noile focare ale pestei porcine africane există și o fermă care are aproximativ 136.000 de porci. Autoritățile au luat măsuri speciale astfel încât boala să nu ajungă în complex.Pesta porcina africană se extinde în județul Galați, autoritățile confirmând, sâmbătă, prezența virusului în satul Suceveni, la șase kilometri de primul focar. Toate animalele bolnave, dar și cele care au intrat în contact cu acestea vor fi eutanasiate, potrivit primarului comunei, Marian Mitrofan.

Autorităţile au anunţat că statul îi despăgubeşte pe proprietarii animalelor sacrificate cu sume raportate la preţul pieţei. Până în prezent au fost întocmite dosarele de despăgubire pentru cel puţin două treimi dintre gospodăriile afectate iar documentele sunt trimise la Bucureşti, spre aprobare, începând de miercuri, 1 august. Despăgubirile vor fi plătite în cel mult 90 de zile la o valoare cuprinsă între între 8 lei şi 12 lei/kg, în funcţie de o serie de criterii stabilite prin lege. Despăgubirile sunt stabilite de o Comisie de Evaluare care analizează fiecare caz în parte. „Plata despăgubirilor pentru animalele tăiate, ucise sau altfel afectate, se face la valoarea de piaţă în termen de 90 de zile de la tăierea, uciderea sau afectarea în alt mod a animalelor”, a anunţat Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa.

La nivel național, până la data de 2 august, au fost plătite 56 dosare de despăgubire în valoare de 148.140 de lei, iar alte 428 de dosare în suma totală de 2.065.162 de lei urmează să fie date în plată, informează Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.