PD-Listii din PE propun infiintarea unui grup de lucru format din europarlamentari romani si parlamentari de la Bucuresti pentru ca, in sase luni de zile, legislativul roman sa fie adaptat la cerintele noului tratat european, Tratatul de la Lisabona. Acesta indica exact mecanismele de lucru dintre parlamentele nationale si institutiile europene, iar parlamentul de la Bucuresti trebuie sa invete sa aiba o reactie mai mult decat formala la initiativele europene.

Delegatia romana din PPE-DE, popularii din Parlamentul European, propune ca grupul de lucru sa fie format din 12 eurodeputati si 12 membri ai parlamentului de la Bucuresti, informeaza un comunicat al PPE-DE transmis Hotnews.ro. In componenta acestui grup, numit G-24 pentru Romania, ar trebuie sa fie reprezentate toate grupurile politie din PE in care sunt reprezentanti ai Romaniei si toate grupurile politice din parlamentul national. Astfel, PD-Listii propun sa fie 4 membri PPE-DE (popularii, conservatorii, adica membri PD-L si UDMR), 4 membri PSE (socialistii, adica PSD-istii din PE) si 4 membri ai ALDE (liberalii, unde sunt afiliati membri PNL).

Parlamentul de la Bucuresti ar trebui reprezentat de cate 2 membri PSD, PNL, PD-L, PRM si UDMR si cate un membru al PC si al minoritatilor nationale din Camera Deputatilor.

Cei 24 ar trebui sa lucreze in sesiuni care sa aiba loc la Bucuresti si Bruxelles, pentru ca in 6 luni de zile, sa elaboreze un "proiect de compatibilizare" a Parlamentuluui Romaniei cu rolul sau asa cum apare stipulat in Tratatul Lisabona.

De ce este necesar G24?

PD-Listii din Parlamentul European argumenteaza ca este necesar un astfel de demers intrucat potrivit noului tratat european rolul parlamentelor nationale a crescut, iar legislativul de la Bucuresti are un mod de lucru este organizat altfel decat Parlamentul European. Parlamentul national a fost adesea acuzat de neimplicare in dezbateri pe teme europene, s-a spus ca parlamentarii romani mai degraba aproba initiativele europene decat sa isi exprime si o pozitie sau sa cerceteze daca acestea sunt in concordanta cu interesele romanilor.

Care este mecanismul de lucru dintre parlamentele nationale si institutiile europene?

* Cartile verzi, cartile albe si comunicarile (initiativele pe un anumit domeniu, in fucntie de stadiul lor) se transmit direct parlamentelor nationale de catre Comisie, cu ocazia publicarii lor.

* Comisia transmite programul sau legislativ in acelasi timp Parlamentului European, Consiliului si parlamentelor nationale

* Proiectele de acte legislative ale Comisiei se transmit parlamentelor nationale in acelasi timp cu transmiterea lor la PE si la Consiliu.

* Proiectele legislative inaintate de un grup de state membre, Curtea de Justitie, Banca Centrala Europeana sau Banca Europeana de Investitii se transmit parlamenelor nationale

Astfel, parlamentele nationale primesc toate initiativele legislative europene, indiferent de cine ar fi ele initiate. In plus, ele au 8 saptamani la dispozitie sa adopte o initiativa europeana.