Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a precizat luni că informatizarea ANAF va începe anul acesta și „se va încheia cel târziu în anul 2020”, în condițiile în care un program finanțat de Banca Mondială prevedea, în acest sens, informatizarea integrală până la sfârșitul anului trecut, scrie Mediafax.

Eugen TeodoroviciFoto: Agerpres

Conform ministrului, pe parcursul anului următor ar urma să aibă loc îmbunătățirea atât a părții de hardware, cât și a celei de software. De asemenea, referindu-se la o serie de erori apărute pe harduri și pe servere, ministrul a mai indicat și necesitatea unei asistențe care să asigure menținerea sistemului actual.

„Măsurile vor cuprinde partea asta de module - ce au ei de făcut acolo, sunt vreo 16 module făcute și la Banca Mondială, care se păstrează pentru că asta am văzut că le trebuie celor de la ANAF”, a menționat oficialul.

„Noi, oficial, o să declarăm 2020 ca termen de finalizare, dar pentru mine (...) e 2019 final”, a completat ministrul.

Pe 23 ianuarie 2018, ministrul Finanțelor de atunci, Ionuț Mișa, a declarat, într-o audiere la Senat, că programul de modernizare a Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), finanțat de Banca Mondială, este realizat în proporție de doar 23,5%, deși trebuia finalizat la sfârșitul anului 2017.

„Până în prezent, din finanțarea de 80 de milioane de euro oferită de Banca Mondială s-au cheltuit 23,5%, fondurile respective - aproximativ 60 de milioane de lei - fiind folosite doar pentru consultanță, nimic pentru IT. Întregul program trebuia să fie încheiat la sfârșitul anului 2017”, a spus Ionuț Mișa, menționând că „din anul 2005 nu s-au mai făcut achiziții pentru sistemul informatic”.