Președintele USR, Dan Barna, a declarat, joi, pentru Mediafax, că ordonanța de urgență pentru revizuirea sentințelor date pe protocoale sau interceptări ilegale, propusă de ministrul Justiției, Tudorel Toader, este „dedicată infractorilor din România, dintre care mulți sunt în funcții publice”.

Dan Barna, presedintele USRFoto: Hotnews

”Este aceeași logică a statului infracțional în care este folosit Guvernul, pentru ca infractorii să își facă legi după nevoile lor. Ceea ce se însearcă acum este scoaterea din dosare a unor probe, pentru care nu există nicio reglementare sau vreo lege a statului român că nu ar fi legale. Dincolo de retorica televiziunilor de casă, există niște probe, validate de instanță, în baza cărora au avut loc decizii de condamnare, unele procese sunt în curs. Dar ceea ce se încearcă este crearea unui mecansim pentru ca probe pentru care nu există un temei legal că nu ar îndemplini cerințele legale să fie elimininate din dosar, astfel persoanele asupra cărora nu există niciun dubiu din punct de vedere al instanțelor, să devină brusc spălate”, a spus Barna.

Președintele USR a mai spus că această ordonanță de urgență, pe care vrea să o propună ministrul Justiției, Tudorel Toader, este o continuare a modificărilor aduse Codului Penal, fiind „ordonanță dedicată infractorilor din România”

„Este o continuare a aceea ce s-a întâmplat cu Codul Penal în Parlament, unde infracțiuni întregi au fost pur și simplu șterse din Codul Penal, pentru ca persoane condamnate, cum e Liviu Dragnea, să devină brusc persoane . Este o ordonanță dedicată infractorilor din România, dintre care mulți sunt în funcții publice. Deci, această ordonanță se adresează persoanelor cu probleme penale reale, multe dintre ele aflate în funcții publice, și această ordonanță nu face altceva decât să le subțieze dosarele de probe”, a adăugat președintele USR.

„Aștept să văd ce se decide în ședința de Guvern de astăzi, pentru a vedea exact cum ar suna un astfel de text și după vom punea discuta de impact. În măsura în care Guvernul va rămâne în logica iresponsabilității din ultimele luni și săptămâni pe putem aștepta și la o astfel de convocare (n.r - sesiune extraordinară în Parlament), dacă va trece astăzi o astfel de ordonanță. Eu sper că minima rațiune să se activeze și să nu avem în ședința de Guvern o astfel de ordonață, dar n-am mari așteptări”, a conchis Dan Barna.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat miercuri seară, într-o emisiune la Antena 3, că va propune curând adoptarea unei ordonanțe de urgență care să dea „posibilitatea oricărui condamnat care are sentimentul, convingerea că a fost condamnat pe nedrept”, în baza protocoalelor cu SRI sau a unor interceptări făcute de SRI, să solicite unui judecător revizuirea sentinței.