Presedintele Romaniei, Traian Basescu, si cel al Serbiei, Boris Tadic, au sustinut in conferinta de presa comuna de la Belgrad ca este in interesul Serbiei sa fie in UE. Pentru Serbia, cel mai bine este sa-si apere propriile interese in cadrul UE, a spus Basescu. El a declarat ca locul Serbiei este in UE si ca duminica, la alegerile prezidentiale, Serbia va decide daca este pentru Europa sau pentru o alta varianta politica. Basescu a declarat inca o data ca Romania se opune independentei Kosovo.

"Nimeni nu poate sa-si apere interesele in afara UE. Romania, in cadrul UE are acelasi vot ca si Germania. Hotararile se iau prin consens si, atunci cand o tara are o problema, o au si celelalte state. Calea spre solutionarea problemelor cu care se confrunta Serbia este UE, si nu in afara ei", a spus Basescu la conferinta de presa comuna cu Tadic, citat de Radio B92.

"Din pacate, ieri nu a fost luata o hotarare de semnare cu Serbia a Acordului de stabilizare si asociere la UE. Romania a sustinut neconditionat semnarea acestui document. Cred ca o asemena hotarare va fi luata pe 7 februarie, cand se va vedea ce decizie va lua Serbia pe 3 februarie", a spus presedintele Romaniei.

În opinia sa, intrarea in UE este cea mai mare realizare a Romaniei de la cel de-al doilea razboi mondial, multumita careia Romaniei ii va fi alocata suma de 32 miliarde euro suma nerambursabila pentru reforme structurale in toate domeniile si va avea loc o crestere substantiala a investitiilor straine.

"Sa nu ma intelegeti gresit pentru ca nu am venit aici sa ma amestec in alegerile prezidentiale, ci am venit ca presedintele unui stat european care stie despre ce vorbeste. Am venit ca prieten si, daca nu as spune acest lucru, as avea mustrari de constiinta", a spus Basescu, care a mentionat ca "Romanii ii apreciaza foarte mult pe sarbi".

Presedintele roman a apreciat ca pe 3 februarie nu va fi vorba despre victoria unui politician, ci succesul unui intreg popor, si si-a exprimat speranta ca pe 7 februarie, cand trebuie sa fie semnat cu Serbia acordul referitor la comert si regimul vizelor, UE va lua o hotarare si cu privire la semnarea Acordului de stabilizare si asociere.

Pozitie similara referitoare la Kosovo

Basescu a reiterat ca Romania se opune proclamarii independentei Kosovo in afara Consiliului de Securitate al ONU. "Pozitia Romaniei referitoare la Kosovo este clara si noi nu cerem nimic in schimb. Este dorinta noastra , este interesul nostru ca poporul care ne este prieten o data pentru totdeauna sa mearga pe calea europeana. Pozitia noastra referitoare la Kosovo este foarte apropiata de cea a puterii de la Belgrad", a adaugat Basescu.

Multumind Romaniei pentru pozitia principiala in legatura cu solutionarea statutului Kosovo, presedintele Tadic spus ca Basescu este omul care a inteles intotdeauna Serbia - care-si apara interesele legitime in mod democratic.

"Serbia nu va renunta la mentinerea regiunii Kosovo-Metohija in Serbia, nu va renunta la Kosovo-Metohija in care toti au drepturi egale, si sarbi, si albanezi. De asemenea, Serbia nu va renunta niciodata nici la viitorul ei european", a spus Tadic.

Presedintele Serbiei a mentionat ca Romania a obtinut rezultate remarcabile in ultimii cativa ani, in mod deosebit de cand a devenit membra a UE.

Cei doi presedinti au apreciat ca relatiile dintre Serbia si Romania sunt "deosebite" si au mentionat ca exista posibilitatea pentru imbunatatirea lor in continuare, in special in construirea coridorului sapte si a gazoductului Constanta-Pancevo-Trieste. Tadic a aratat ca Serbia este interesata sa investeasca in infrastructura din portul romanesc Constanta.