Președintele PNL, Ludovic Orban, a anunțat, luni, că termenul limită pentru depunerea candidaturilor în partid pentru alegerile europarlamentare din mai 2019 este 1 septembrie, precizând că în Consiliul Național din 4 august vor fi validate criteriile, procedura și calendarul de alcătuire a listelor. Deși liderul PNL a spus că nu există o listă de candidaturi, potrivit unor surse politice citate de Mediafax, pe listă s-ar afla chiar Ludovic Orban, Vasile Blaga, dar o invitație a fost făcută și fostului lider PNL, Crin Antonescu, care însă nu a luat o decizie în acest sens.

Ludovic OrbanFoto: Hotnews

"Astăzi am stabilit ordinea de zi a Consiliului Naţional care va avea loc pe 4 august. Pe ordinea de zi o să fie un raport al Biroului executiv, vor fi două proiecte de hotărâre, cel referitor la criteriile, procedura şi calendarul de alcătuire a listei candidaţilor PNL pentru alegerile europarlamentare, un calendar de desemnare a candidaţilor PNL la funcţiile de primar în municipiile reşedinţă de judeţ. de asemenea, va fi supus dezbaterii şi adoptării un document numit "Principiile bunei guvernări liberale", a declarat președintele PNL, Ludovic Orban, la finalul ședinței de luni a Biroului Politic Național de la Parlament.

Acesta a oferit detalii şi despre criteriile pentru alegerea candidaţilor la alegerile europarlamentare.

"PNL a hotărât astăzi criteriile, procedura şi calendarul de desemnare a candidaţilor PNL pentru Parlamentul European. Candidaturile vor fi depuse până în data de 1 septembrie. fiecare candidat va depune un CV politic, un CV profesional şi un proiect de activitate în PE. Fiecare candidat trebuie să reprezinte filialele dintr-o regiune de dezvoltare, din cele opt regiuni de dezvoltare. Am statuat principiul ca pe lista pentru europarlamentare fiecare regiune din cele opt să aibă câte patru candidaţi pe listă, plus câte un supleant astfel încât să asigurăm o reprezentare echilibrată a fiecărei euroregiuni şi a fiecărui judeţ din cadrul euroregiunii", a completat Orban.

Cu toate că președintele PNL a afirmat că nu există încă o listă pentru candidatura la europarlamentarele din 2019, liberalii şi-au creionat în linii mari lista pentru alegeri, primul pe aceasta urmând să fie chiar Ludovic Orban, urmat de fostul co-președinte al partidului, Vasile Blaga, au relatat surse politice pentru Mediafax. Pe listă s-ar putea regăsi și Daniel Buda, Marian Jean Marinescu, Siegfried Mureșan și Mircea Hava. Orban nu-l mai dorește însă pe listă pe actualul europarlamentar Cristian Bușoi.

Potrivit surselor Mediafax, o invitație a fost făcută de Orban, în sensul unei candidaturi, și fostului lider PNL, Crin Antonescu, care deocamdată nu a luat o decizie în această privință, dorind mai degrabă includerea pe liste a soției sale, Adina Vălean, în prezent europarlamentar.