​Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a catalogat în această dimineață drept "declarație politică" propunerea lui Ludovic Orban ca dosarele de candidaturi pentru șefia DNA să fie trimise la CSM, iar consiliul să propună. Toader i-a îndemnat pe jurnaliști să-l întrebe pe liberal ce părere a avut la modificarea legilor.

Tudorel Toader la Comisia pentru legile justitieiFoto: Hotnews

"Este o declarație politică. Eu cred că dânsul știe că realitatea juridică este alta, dar întrebați-l pe dânsul, când s-au făcut propunerile de modificare la legile justiției, ce opinie a avut vizavi de desemnarea procurorilor de rang înalt și dacă nu cumva la ceea ce s-a împotrivit atunci susține că ar fi bun astăzi", a declarat Tudorel Toader, citat de Mediafax.

Președintele PNL, Ludovic Orban, i-a solicitat joi ministrului Justiției să trimită către CSM toate dosarele candidaților înscriși pentru funcția de procuror-șef al DNA, pentru ca reprezentanții consiliului să dea aviz și apoi președintele Klaus Iohannis să facă numirea.

"Am văzut că Tudorel Toader este vedeta acestei proceduri. Numirea procurorilor DNA să fie făcută de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), nu de către Ministerul Justiției. Îi cerem lui Tudorel Toader să trimită toate dosarele candidaturilor și CSM să decidă, prin acordarea avizului CSM acelui candidat pe care CSM în consideră cel mai bun", a declarat președintele PNL, Ludovic Orban, într-o conferință de presă joi la sediul partidului.

"Nu spune nicăieri în lege că ministrul Justiției nu poate să lase la latitudinea CSM desemnarea candidatului care să transmită nominalizarea președintelui pentru numirea în funcție", a subliniat el.

"Lăsarea la latitudinea CSM a candidatului poate să confere mai multă credibilitate candidatului și să îndepărteze toate suspiciunile legate de deciziile care să aibă în spate argumente profesionale”, a conchis liderul PNL.