USR a transmis, după ce CCR a hotărât că Fondul Suveran de Investiții nu poate fi înfiinţat prin decizia Parlamentului, ci doar prin hotărârea Guvernului, că Liviu Dragnea s-a grăbit să treacă proiectul prin Legislativ, pentru că niciunul dintre cei trei premieri ai PSD nu şi-au asumat răspunderea, potrivit Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

"USR a blocat astăzi, cel puțin temporar, cel mai mare jaf al României. Decizia confirmă că legea de înființare a Fondului nu a respectat nicio logică economică. Acest fond nu poate fi înființat printr-o decizie a Parlamentului, controlat de Liviu Dragnea, ci printr-o hotărâre de Guvern. Liderul PSD s-a grăbit să treacă Fondul Suveran prin Parlament deoarece niciunul dintre cei trei premieri PSD nu a vrut să își asume responsabilitatea de a aproba acest proiect falimentar. Prin intermediul Fondului, PSD vrea să ascundă atât datoria publică, cât și deficitul bugetar și să căpușeze companiile de stat. Actuala coaliție de guvernare are nevoie imediată de bani pentru a plăti pomenile electorale", a transmis USR pentru Mediafax.

Deputatul USR, Cosette Chichirău, a afirmat că, prin înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi de Investiţii (FSDI), PSD vrea "să fure fără puşcărie".

"PSD și Dragnea și-au făcut de la bun început un plan malefic: să fure fără pușcărie. Planul avea doi pași: distrugerea justiției și apoi jaful. Pasul 1 n-a reușit în totalitate, dar încă se lucrează la el. Pasul 2 a fost și el demarat în februarie 2017, dar s-a împotmolit un pic. Niciun premier nu a vrut să-și asume înființarea Fondului Suveran, așa că Dragnea a introdus legea prin Parlament, cum a făcut și cu legile justiției. Din păcate pentru el, nu se poate înființa un fond privat prin lege; Guvernul trebuie să dea hotărâre de guvern. Asta a spus CCR astăzi", a declarat deputata USR Cosette Chichirău, membră în Comisia pentru buget, finanțe și bănci.

Curtea Constituțională a admis toate sesizările formulate de Opoziție și președintele Klaus Iohannis cu privire la Legea de înființare a Fondului Suveran de Dezvoltare de Investiții, motivând că un astfel de Fond trebuie înființat prin hotărâre de guvern, a anunțat președintele CCR, Valer Dorneanu.

Parlamentul a adoptat, pe 7 iunie, proiectul care înfiinţează Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI), care va include 33 de companii de stat. Acţionarul acestuia va fi statul român, iar capitalul social se va ridica la 9 miliarde de lei.

Proiectul iniţiat de 181 de deputaţi şi senatori PSD şi ALDE are ca scop dezvoltarea şi finanţarea din fonduri proprii şi din fonduri atrase, de proiecte de investiţii rentabile şi sustenabile, în diverse sectoare economice, prin participare directă ori prin intermediul altor fonduri de investiţii sau al unor societăţi de investiţii, singur sau împreună cu alţi investitori instituţionali sau privaţi, inclusiv prin participarea în parteneriate public-private. Un alt scop al înfiinţării FSDI este administrarea activelor financiare proprii, în vederea obţinerii de profit.

Legea a fost trimisă de către Parlament spre promulgare preşedintelui Klaus Iohannis pe 16 iunie.