Propunerea legislativă privind modificarea unor acte normative în cadrul luptei împotriva organizaţiilor teroriste a fost prezentată Marii Adunări Naţionale a Turciei (Parlamentul). Bülent Turan, vicepreședinte al grupului parlamentar al AKP (Partidul Justiţie şi Dezvoltare, aflat la putere - n.r.) a afirmat "Starea excepţională se ridică pe 18 iulie. Punct.", potrivit presei turce, citat de Rador.

ErdoganFoto: Captura YouTube

Potrivit propunerii legislative, în cazul în care există informaţii serioase că ar putea fi afectată ordinea şi siguranţa publică sau cursul normal al vieţii, guvernatorii locali vor putea limita la 15 zile perioada de şedere în respectivele provincii pentru anumite persoane suspectate că ar putea afecta siguranţa publică.

Potrivit propunerii legislative, cu scopul prevenirii pericolului sau producerii faptei, în urma unei decizii scrise a judecătorului de pace sau, în cazuri de urgenţă, a responsabilului militar, vor putea fi percheziţionate persoanele, vehiculele, bagajele şi vor putea fi verificate documentele în cartiere militare.

Perioadele de reţinere

Potrivit propunerii legislative, perioada de reţinere nu poate depăşi 48 de ore din momentul reţinerii sau 4 zile în caz de infracţiuni colective.

Perioada de reţinere poate fi prelungită de maxim două ori în cazul existenţei unor dificultăţi în adunarea probelor sau dacă dosarul este foarte amplu.

Reglementare privind orele de reuniuni şi marşuri

Potrivit propunerii legislative, reuniunile şi marşurile în locuri deschise vor trebui încheiate la căderea nopţii iar reuniunile în locuri închise vor putea fi ţinute până la ora 24.00. Ora de încheiere a reuniunilor şi a marşurilor în locuri deschise va putea fi prelungită până la 24.00 cu condiţia să nu tulbure ordinea şi liniştea publică.