Liderii UDMR admit ca aparitia Partidului Civic Maghiar ar putea pune in pericol viitorul politic al Uniunii. Tribunalul Bucuresti a admis astazi cererea de inregistare a Partidului Civic Maghiar.

Senatorul UDMR Peter Eckstein Kovacs sustine ca trebuie gandita o strategie in relatia cu noul partid dar spune ca acest lucru depinde de reprezentantii PCM. “Noi spunem, si asa si credem, ca reprezentam toată minoritatea maghiara. Ttrebuie sa fim realisti si sa ne gandim ca aparitia noului partid ar putea crea probleme UDMR la alegerile parlamentare. Daca ar avea 15%, nu ne-ar deranja aparitia Partidului Civic Maghiar, dar cum nu suntem foarte departe de aceasta bariera de 5%, trebuie gandita o strategie”, mai spune Eckstein Kovacs.

Marton Arpad: "Exista riscul sa pierdem alegerile locale"

“In mod evident, prin inregistrarea Partidului Civic Maghiar va exista o concurenta atat la nivel local, cat si la nivel national. La nivel local in acele orase in care avem majoritate exista riscul sa ne confruntam cu un asa zis pluralism si sa pierdem la alegerile locale. Ma refer aici la anumite posturi in Consiliile locale si cele judetene”, a declarat pentru Hotnews.ro Marton Arpad, liderul grupului UDMR din Camera Deputatilor. El sustine ca exista riscul ca ambele partide sa rateze intrarea in Parlament daca se va mentine acelasi sistem de vot. “ Pentru a evita aceste situatii ar trebui sa incercam sa colaboram si sa chibzuim bine impreuna o eventuala startegie pentru alegerile locale si parlamentare”, sustine Marton Arpad. Si senatorul Gyorgy Frunda afirma ca nu il bucura incrierea PCM ca partid pe motiv ca “liderii formatiunii vor face tot posibilul pentru divizarea comunitatii noastre”. Frunda e de parare ca liderii PCM vor participa singuri la alegerile locale si ca, daca vor obtine un scor bun, "vor incerca sa forteze o colaborare cu UDMR la alegerile parlamentare".

Alternativa politica la UDMR

Presedintele Uniunii Civice Maghiare, Szasz Jeno, a depus la data de 20 noiembrie 2007, la Tribunalul Bucuresti, documentatia necesară pentru inscrierea UCM ca partid politic sub numele de Partidul Civic Maghiar (PCM). PCM se vrea o alternativa politica la UDMR, potrivit lui Szasz, primordiala fiind asigurarea pluralismului politic pentru maghiarii din Romania. „Spre deosebire de romani, noi nici după 17 ani de la Revolutie n-am reusit să ne castigam acest drept”, a declarat Szasz. El spune ca in programul politic al PCM nu se apare ca obiectiv obtinerea autonomiei maghiare.