Parlamentul şi Curtea Constituţională trebuie să ţină cont de raportul Comisiei de la Veneţia privind legile justiţiei, declară la RFI preşedintele PMP, Eugen Tomac. A ignora recomandările comisiei ar însemna că România divorțează de Europa, a mai spus el.

Eugen Tomac - PMPFoto: Hotnews

”Atât Parlamentul, cât şi Curtea Constituţională trebuie să ţină cont. Întotdeauna, actuala majoritate, vocile din PSD care s-au ocupat de agenda privind modificarea legislaţiei justiţiei susţineau sus şi tare că vor ţine cont de toate recomandările Comisiei de la Veneţia. Iată că avem un prim raport preliminar, în octombrie vom avea concluziile finale şi îmi pun mari speranţe că va învinge luciditatea”, a comentat Tomac.

Dacă Parlamentul nu va ține cont de raportul comisiei, înseamnă că se distanțează de valorile europene, mai crede liderul PMP.

”Ar avea efect de divorţ politic faţă de Europa un asemenea semnal, pentru că noi am aderat la un set de valori şi principii, care sunt fundamentale pentru UE, iar atunci când decidenţii politici hotărăsc să ignore asemenea semnale şi să le considere superficiale sau catalogându-le nepotrivite, acest lucru are efect de distanţare uriaşă faţă de tot ceea ce înseamnă comunitatea comună de valori şi principii care stau la baza societăţii europene”, a declarat Eugen Tomac, întrebat ce s-ar întâmpla dacă România nu ar ţine cont de opinia finală a Comisiei de la Veneţia.

Ministrul Justiției Tudorel Toader a evitat luni să răspundă dacă, în opinia sa, recomandările Comisiei de la Veneția privind legile justiției trebuie să fie luate în seamă, precizând că ”România va formula un punct de vedere oficial”, iar Ministerul Justiției se va pronunța atunci dacă i se va cere acest lucru.