PNL susține, într-un comunicat de presă, că raportul preliminar al Comisiei de la Veneția arată faptul că atât ministrul Justiției, Tudore Toader, cât și o parte dintre reprezentanții PSD-ALDE, au mințit atunci când spuneau ca modificările din legile justiției respectă standardele acestui for.

Sigla PNLFoto: Facebook/ Partidul National Liberal

"Evaluarea dată publicității arată, fără putință de tăgadă, faptul că ministrul Justiției, Tudorel Toader, precum și alți reprezentanți ai PSD-ALDE au mințit cu nerușinare atunci când susțineau că modificările legislative sunt conforme standardelor Comisiei de la Veneția", se arată în comunicatul de presă.

"Facem un nou apel către Curtea Constituțională ca, în evaluarea sesizărilor de neconstituționalitate asupra modificărilor aduse Legilor Justiției, să țină cont de Opinia Comisiei de la Veneția, așa cum a făcut-o în foarte multe cazuri anterioare. De asemenea, atenționăm parlamentarii partidelor care formează majoritatea parlamentară PSD-ALDE, precum și pe cei ai celorlalte formațiuni care au susținut modificările aduse Legilor Justiției, să nu facă greșeala de a sfida Comisia de la Veneția. Atât oficialii europeni, precum și principalii parteneri occidentali ai României, au făcut apel la autoritățile din România să consulte și să țină cont de poziția Comisiei de la Veneția. O atitudine de necooperare din partea autorităților române riscă să aducă României și românilor grave prejudicii," continuă ei.

PNL amintește că a obținut sesizarea legilor justiției prin intermediul Adunării Parlamentare a Consiliului Europe, la fel ca în cazul Codului penal și Codului de procedură penală.