Ultimul bastion al comunismului din Romania, cum i-a numit Tokes pe liderii UDMR, a cazut dupa 18 ani de ceardas cu puterea de la Bucuresti. Si-au pierdut, in fine, monopolul politic asupra comunitatii maghiare. Tribunalul Bucuresti a admis astazi, 29 ianuarie 2008, cererea de inregistrare a Partidului Civic Maghiar. Cele aproape 2 milioane de cetateni maghiari din Romania vor avea in sfarsit libertatea de a alege. Asta ar fi vestea buna. Vestea proasta este ca de acum nimic nu mai e sigur. In viitorul Parlament vor putea trimite doua partide maghiare, unul sau nici unul.

Comunitatea maghiara scapa, dupa 18 ani de la prabusirea comunismului in Romania, de dictatura UDMR. Insurubati la putere, cu CDR, cu PSD sau cu PNL, liderii Uniunii s-au contaminat cu virusul partidului unic si cu bolile politicii romanesti. Elita UDMR s-a transformat in nomenclatura iar liderii maghiari s-au folosit de politica, dupa modelul romanesc, pentru a-si spori averile. Au transformat problemele comunitatii (autonomie culturala, economica, promovarea limbii in scoli si administratie) in carte de negociere cu puterea de la Bucuresti. Eficienta politicilor publice promovate de UDMR se vede in statistici: Harghita si Covasna, judete cu populatie maghiara, sunt cele mai sarace din Romania.

In acest univers politic inchis a functionat politica santajului de pe pozitii de forta. Oricat de corupti sau rupti de realitati s-au dovedit a fi liderii UDMR, comunitatea maghiara i-a votat disciplinat sub amenintarea ca va pierde reprezentarea in Parlamentul de la Bucuresti. Stantajul a prins iar alegatorii mai varstinici au ajuns sa voteze pavlovian cu UDMR la fel cum votau inainte de 89 cu PCR.

Organizatile civice si factiunile radicale din UDMR s-au straduit fara prea mult succes sa sparga monopolul politic detinut de Uniune prin impunerea unor teme ultra-populiste pe agenda publica, cum ar fi separarea Universitatii Babes Bolyai sau obtinerea autonomiei teritoriale. Nefiind organizati politic, actiunea radicalilor maghiari a ramas la stadiuil de vorbe si proiect din moment ce nu puteau deveni optiune electorala.

Comunitatea maghiara a avut in tot acest timp de pierdut deoarece liderii UDMR si-au urmarit in primul rand propria agenda. Distributia functiilor administrative in judetele cu majoritate maghiara, impartirea generoaselor fonduri primite de la Budapesta, candidaturile la functiile consilieri, promovarea pe listele parlamentare au trecut, aproape doua decenii, prin filtrul partidului unic.

S-au dezvoltat astfel retele de putere clientelare. Uniunea a evoluat dupa logica partidelor totalitare, inchise: a produs o elita autosuficienta, conservatoare si corupta, protejata insa de absenta unui adversar politic legitim. La umbra ei, au crescut baroni ca Verestoy Attila, cunoscut si ca Drujba lui Dumnezeu, sau tineri cercetati penal ca fostul ministru al comunicatiilor Nagy Zsolt.

Primul atac la monopolul UDMR a avut loc in 2004, cand Uniunea Civica Maghiara a incercat sa se inscrie ca partid politic. Marko Bela a scapat atunci gratie unei presupuse dar nedovedite interventii in justitie din partea PSD. A doua tentativa de democratizare a comunitatii maghiare, mult mai eficienta, s-a consumat la euroalegerile din 2007, cand Laszlo Tokes a candidat ca independent. Doar lipsa de mobilizare a electoraltului roman a scapat UDMR de la un dezastru politic, mai precis de ratarea accesului in Parlamentul European.

Comunitatea maghiară s-a dovedit atunci acelaşi soldat disciplinat şi s-a mobilizat la vot, cu diferenţa majoră că nu a mai pus ştamplia într-un singur loc: şi-a împărţit votul între UDMR (5, 52%) şi episcopul Laszlo Tokes (3, 44%). Odata cu aparitia noului Partid Civic Maghiar, in spatele caruia se afla acelasi Tokes, alegerile locale si parlamentare din 2008 vor arata total diferit.

Competitia intre cele doua partide va spori calitatea candidatilor promovati de PCM sau UDMR. Alegerile generale din toamna ar putea aduce in parlament doua partide maghiare, un singur partid sau nici unul. Totul depinde de mobilizarea romanilor si de modul in care se va imparti votul maghiarilor. Daca romanii nu vor iesi la vot, atunci sunt mari sanse ca scenariul de la europarlamenare sa se repete si in Parlament sa intre atat noul PCM cat si UDMR. Daca participarea la vot va fi mare, iar pragul electoral va ramane neschimbat, atunci cele doua partide maghiare risca sa rateze intrarea in Parlamentul de la Bucuresti sau, la limita, sa intre unul singur.

Dar exista un scenenariu prost si unul foarte prost. In virtutea bunelor sale relatii cu toate partidele, UDMR poate identifica solutii de supravieturie care sa excluda vointa unui electorat tot mai ostil. Aceste solutii pot include o alianta cu PNL, PSD sau cine-o mai fi dispus sa-i remorcheze, ca de obicei, acolo unde s-au obisnuit: la putere. Scenariul si mai prost ar fi ca PCM sa mimeze opozitia la UDMR dar sa-si negocieze beneficii politice in spatele cortinei. Cam asa cum face acum PSD cu PNL.