​Prim-vicepreședinte PNL Raluca Turcan a solicitat rectificarea bugetului pentru protecția socială și suplimentarea acestuia cu cel puțin un miliard de lei, întrucât ar exista riscul închiderii a zeci de aziluri și centre de asistență socială.

HotNews.roFoto: Hotnews

"PNL solicită rectificarea bugetului pentru protecția socială și suplimentarea acestuia cu cel puțin un miliard de lei: 668 milioane pentru protecția copilului, 304 milioane pentru protecția persoanelor cu handicap și cel puțin 13 milioane pentru persoanele vârstnice. În caz contrar, vor fi închise zeci de aziluri pentru bătrâni, mii de copii și de persoane cu dizabilități vor rămâne fără sprijinul de specialitate", a scris Turcan pe pagina sa de Facebook.

Deputatul liberal susține că, potrivit legislației în vigoare, "Guvernul trebuie să aloce până la 90% din banii necesari fiecărui Consiliu Județean pentru cheltuieli legate de protecția socială. La adoptarea bugetului pentru anul 2018 am atras atenția că au crescut salariile, s-au introdus noi sporuri, costurile cu serviciile sociale au crescut iar banii (alocați în proporție de 50% din necesar) vor ajunge numai pentru primele 6-7 luni ale anului. Din nefericire, în acest moment s-a ajuns în situația în care sunt probleme legate de plata salariilor, sporurilor și a suportării costurilor legate de protecția socială."

Turcan dă ca exemplu cazul Sibiului, unde ar fi nevoie de "31 de milioane de lei, din care peste 20 de milioane pentru protecția copilului și peste 10 milioane pentru centrele de asistență a persoanelor cu handicap. Anul acesta Guvernul a alocat pentru protecția socială cu aproape 50% mai puțin din cât era necesar iar Consiliul Județean nu are cum să prevadă acești bani din propriul buget".