Revocarea Laurei Codruța Kovesi de la conducerea DNA nu a rămas fără ecou în presa internaționala. Principalele agenții de presă și publicații de peste hotare au relatat astăzi despre decizia președintelui Klaus Iohannis.

Laura Codruta KovesiFoto: Agerpres

"O eroare cât o țară", așa numește site-ul german,Deutsche Welle, decizia președintelui României.

Gunther Krichbaum, șeful comisiei pentru afaceri europene din Bundestag, crede că România riscă pagube de imagine majore după decizia de demitere a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi.

"Este fără îndoială o lovitură grea pentru justiție și statul de drept, mai ales că România s-a îndreptat în ultimii ani în direcția cea bună.Trebuie să constat însă că, în acest caz, există mai mult decât o simplă suspiciune privind culoarea politică a verdictului Curții Constituționale", spune el.

"Guvernul român obține demisia Laurei Codruta Kövesi, șefa parchetului anticorupție", scrieLe Monde. Magistratul se afla de mai multe luni în vizorul guvernului Social Democrat pentru că a criticat reformele controversate din sistemul judiciar. Manifestațiile românilor nu ar fi fost de ajuns. Guvernul de stânga a obținut plecarea șefei parchetului anticorupție (DNA), Laura Codruta Kövesi, președintele Iohanis semnând revocarea deși s-a opus mult timp demiterii. ", adaugă cotidianul francez.

O altă publicație franceză,Liberation, titrează: “Dama de fier a luptei anticorupție demisă de către președinte.” Tot ei au scris și despre ultimul îndemn al fostei șefe DNA, către poporul român “Corupția poate fi învinsă, nu abandonați!”

“Președintele României a demis luni șeful agenției anticorupție a țării, precizând că o hotărâre judecătorească nu l-a lăsat să aleagă. Această mișcare, de mult timp prevăzută, ridică suspiciunii legate de independența procurorului într-o țară care se situează printre cele mai corupte din Europa.”, scrieNY Times.