Scenariul suspendării președintelui a fost relansat la sfârșitul săptămânii de către liderul PSD, Liviu Dragnea, nemulțumit că președintele Klaus Iohannis nu a semnat încă decretul de revocare al șefei DNA. Care sunt șansele ca un astfel de demers să fie pus în aplicare? În actualul context politic, suspendarea pare greu de realizat după ce UDMR a anunțat că nu este de acord, iar partenerul de Coaliție, Călin Popescu Tăriceanu, nu are interes să o susțină. Surse politice convergente au declarat pentru Hotnews.ro că există un scenariu în care Tăriceanu ar fi de acord cu suspendarea, însă și acesta este greu de pus în practică.

Liviu Dragnea si TariceanuFoto: Agerpres

În ziua în care Opoziția a contestat Codul Penal la CCR și Gabriel Vlase a depus jurmântul la Cotroceni pentru funcția de șef al SIE, Liviu Dragnea a readus în prim plan tema suspendării. Întrebat de presă dacă așteaptă răspuns de la președintele Klaus Iohannis în ceea ce privește revocarea lui Kovesi, Dragnea a răbufnit.

"Eu nu aștept răspuns pentru că nu trebuie să îmi dea mie răspuns, ci Constituției, de care își bate joc. Nu-l interesează Constituția, legea, îl interesează propriul interes. Spunea de dictatura majorității, păi asta este exact abordarea unui dictator, pentru că asta este majoritatea prin alegeri, în democrație. Este deranjat de majoritate. Este exact logica unui dictator. Nu contează alegerile, contează doar ce vreau unul singur care trebuie să aibă în subordonare CCR, instituțiile”, a spus Dragnea.

Președintele PSD a declarat că suspendarea președintelui "trebuie să fie o opțiune serioasă", iar membrii Coaliției PSD- ALDE vor decide luni dacă vor merge pe această variantă. De precizat este că Dragnea a făcut declarația după o întâlnire cu partenerul de Coaliție, Călin Popescu Tăriceanu, lasând impresia că cei doi au discutat pe această temă.

"Eu am discutat cu domnul Tăriceanu și i-am spus că, din punctul meu de vedere, suspendarea președintelui trebuie să fie o abordare serioasă. Poate mai trimite un consilier să amenințe un judecător CCR. O fi trimis un consilier să amenințe un judecător de la Înalta Curte. Și domnul Tăriceanu a spus că nu e de acord și că trebuie să analizăm și să luăm o decizie, da sau nu", a declarat Liviu Dragnea.

Condiția lui Tăriceanu

Sursele Hotnews.ro susțin însă contrariul. Tema suspendării este în continuare una delicată în interiorul Coaliției și nici pe departe clarificată. Călin Popescu Tăriceanu nu ar susține demersul de suspendare a președintelui din calcule strict politice. Liderul ALDE intenționează să candideze la prezidențiale și nu vrea să-și asume un demers care ar putea să-i submineze imaginea.

Surse politice din interiorul Coaliției au declarat pentru Hotnews.ro că singurul scenariu în care Tăriceanu ar fi de acord cu suspendarea ar fi susținerea sa pentru prezidențiale din partea PSD-ALDE. "Ținta lui Tăriceanu e dată de alegerile prezidențiale. Tăriceanu vrea să fie candidatul Coaliției PSD-ALDE și este singura monedă de schimb pe care ar accepta-o în schimbul suspendării lui Iohannis", au declarat surse convergente pentru Hotnews.ro.

În acest context, Călin Popescu Tăriceanu face eforturi de a-și consolida poziția de lider pe scena politică. Tăriceanu, în calitate de președinte al Senatului, s-a întâlnit cu șefii misiunilor diplomatice ale statelor membre ale Uniunii Europene și le-a recomandat să comunice cu autoritățile pe canalele consacrate, și nu prin intermediul mass media "astfel încât relațiile bilaterale să fie cultivate în spirit amical și de respect reciproc".

Și la Senat, ALDE și-a mărit grupul parlamentar cu patru senatori urcând de la 9 mandate, cât au câștigat la alegerile din 2016, la 13 mandate în prezent.

Dragnea între ciocan și nicovală

Pentru PSD, susținerea liderului ALDE la alegerile prezidențiale este inacceptabilă, iar Dragnea știe că este dificil să facă o astfel de propunere partidului pe care îl conduce. "Oamenii din teritoriu nu ar accepta niciodată să se implice într-o campanie pentru un candidat altul decât PSD; în plus, liderii din teritoriu nu-l vor vota pe Tăriceanu prezidențiabilul lor”, au explicat surse social-democrate.

Totodată, o propunere de susținere a partenerului de Coaliție la alegerile prezidențiale ar da avânt nemulțumiților din interiorul PSD și o ocazie bună pentru tabăra Tudose să speculeze momentul pentru o eventuală debarcare a lui Liviu Dragnea de la șefia partidului. De altfel, tabăra Tudose și-a consolidat poziția odată cu numirea lui Gabriel Vlase șef la SIE.

UDMR zice "pas" suspendării

O a altă problemă este UDMR, care nu vede vreun motiv serios de suspendare a preşedintelui Klaus Iohannis. Liderul UDMR Kelemen Hunor a declarat în nenumărate rânduri că nu se impune un astfel de demers. Cseke Attila, liderul senatorilor UDMR, a reiterat poziția Uniunii după ce şeful PSD, Liviu Dragnea, a readus în atenția opiniei publice subiectul.

Cseke Attila: "Nu cunoaştem oficial o asemenea intenţie din partea coaliţiei de guvernământ, dar noi am mai spus despre acest subiect că noi credem că nu se impune demararea procedurii de suspendare a preşedintelui României. Nu vedem astăzi acel motiv serios de încălcare gravă a Constituţiei, prevăzut drept criteriu pentru această procedură în Constituţia României”.

Majoritate cu semnul întrebării

O altă dificulate ar fi menținerea majorității parlamentare necesare pentru declanșarea suspendării președintelui. Potrivit Constituției, preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor (233 de mandate), după consultarea Curţii Constituţionale.

În Camera Deputaților, Coaliția PSD-ALDE a avut nevoie de susținerea minorităților să poată adopta Codul Penal. În ziua votului de la PSD au lipsit 8 deputați și 3 de la ALDE, ceea ce a dus la o negociere cu minoritățiile. Dacă Tăriceanu se hotărăște să susțină demersul, PSD și ALDE au împreună 251 de mandate, suficiente pentru suspendare, dar trebuie luată în considerare și tabăra Mihai Tudose din interiorul PSD care ar putea vota împotriva demersului. Sursele Hotnews.ro susțin că Tudose ar controla între 15-20 de parlamentari.

Mai mult, un plan al suspendării ar putea fi dat peste cap de o decizie a lui Klaus Iohannis în privința revocării Laurei Codruța Kovesi.