Depistarea precoce a tulburării de spectru autist, obligatorie pentru copiii între 0 şi 3 ani - proiect de lege

de I.R.     HotNews.ro
Vineri, 29 iunie 2018, 17:18 Actualitate | Politic


Gabriela Podasca
Foto: Hotnews
​Screeningul efectuat de medicul de familie la copiii între 0 şi 3 ani pentru depistarea precoce a tulburării de spectru autist (TSA) este obligatoriu, prevede un proiect de lege depus la Senat de deputatul Pro România Gabriela Podașcă, relateaza Agerpres.

Inițiativa prevede că persoanele diagnosticate cu tulburări din spectrul autist şi cu tulburări de sănătate mintală asociate vor avea acces liber şi gratuit la serviciile specializate integrate de sănătate, educaţie şi sociale. Ministerul Educaţiei Naţionale, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale vor trebui să dezvolte programe de formare profesională continuă pentru profesioniştii care lucrează cu persoane care se încadrează în categoriile vizate.

Proiectul pentru modificarea şi completarea Legii 151/2010 privind serviciile specializate integrate de sănătate, educaţie şi sociale adresate persoanelor cu TSA şi cu tulburări de sănătate mintală asociate prevede că Ministerul Sănătăţii va trebui să facă un Registru Unic de evidenţă centralizată a persoanelor cu TSA din România, cu scopul unei evidenţe clare şi a unor tratamente şi terapii mai eficiente.

Citește aici proiectul de lege

Odată cu acest proiect, deputatul neafiliat a depus și un proiect de modificare a Codului fiscal prin care se propune scutirea de la plata impozitului pe venit pentru personalul de specialitate de îngrijire şi asistenţă din cadrul furnizorilor de servicii sociale entităţi nonprofit şi/sau unităţi de cult acreditate în acest sens.

"Este o facilitate similară celei care se acordă personalului din IT sau celor din cercetare-dezvoltare. Trebuie să încurajăm munca valoroasă a acestor specialişti implicaţi în procesele de terapie, educaţie şi integrare pentru că ei vin în susţinerea politicilor statului de asistenţă socială a persoanelor în dificultate", susține Podaşcă, într-un comunicat de presă.

Potrivit comunicatului, 1 din 100 de persoane la nivel mondial este diagnosticată cu tulburare de spectru autist (TSA), 70 de milioane de oameni, adică 1% din populaţia globului. În România, aproximativ 30.000 de copii sunt diagnosticaţi cu TSA, numărul exact nefiind cunoscut deoarece România nu deţine date oficiale cu referire la numărul exact de persoane diagnosticate.

Prezentul pachet legislativ a fost dezbătut cu asociaţiile şi organizaţiile specializate şi profesioniştii din domeniu, se menţionează în comunicat.


Citeste mai multe despre   
1069 vizualizari

 • 0 (2 voturi)    
  .... (Vineri, 29 iunie 2018, 17:39)

  tirolez [utilizator]

  Dar sunt in stare sa puna corect diagnosticul? Acum cateva zile era o stire despre una dintre elevele de 10 de EN care fusese respinsa pe la 3 ani la inscrierea la gradinita pe motiv de retard (intarziere de limbaj).
  Sper ca persoanele ce vor pune "stampila" pe niste copii atat de mici vor fi mai bine pregatite.
 • 0 (2 voturi)    
  Aberatii (Vineri, 29 iunie 2018, 19:55)

  Nastia [utilizator]

  Ce are autismul cu "tulburarile de sanatate mintala"? In plus, "autismul" este diagnostic-umbrela care poate fi intins ca ciunga de mestecat si pus dupa cheremul si (in)competenta doctorilor.


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version