Deputații au respins moțiunea simplă împotriva ministrului Transporturilor

de Redactia     HotNews.ro
Miercuri, 27 iunie 2018, 13:23 Actualitate | Politic


Plenul Camerei Deputaţilor a respins miercuri, cu 120 de voturi "pentru", 153 de voturi "împotrivă" şi o abţinere moţiunea simplă depusă de USR împotriva ministrului Transporturilor, Lucian Şova, transmite news.ro.

Semnatarii moţiunii îi reproşează ministrului că a afirmat faptul că, atunci “când o să avem autostrăzi, o să avem salarii mari şi vor pleca multinaţionalele”.

“Este o afirmaţie incredibilă. Un ministru al Transporturilor ar trebui să fie un campion al infrastructurii. Un susţinător al autostrăzilor. Dvs., din contră, sunteţi un veritabil ministru Anti-Autostrăzi. Pentru dvs. lipsa autostrăzilor e în regulă pentru că românii rămân cu salarii mici. Asta este logica PSD privind infrastructura, asta explică de ce nu avem nici drumuri moderne, dar nici salarii decente pentru români”, se arată în moţiune. De asemenea, USR îi reproşează că nu a făcut nimic pentru încereprea construcţiei la autostrada Târgu Mureş - Iaşi. “Să începem cu autostrada Târgu Mureş - Iaşi, trecerea Carpaţilor Orientali, care este o legătură vitală pentru economia Moldovei. PSD a reziliat contractul pentru realizarea studiilor geotehnice pentru sectorul Tg. Mureş - Ditrău, cei 100 km din Transilvania ai autostrăzii, deşi contractul avea finanţare din fonduri europene. Ulterior, până în ziua de azi, dle. ministru, nu aţi mai făcut nimic pentru acest proiect. Studiile geotehnice şi proiectarea nu au fost contractate, deşi toată Moldova vă cere să daţi drumul la licitaţii. Ce e mai grav este că dvs., PSD-ul, v-aţi bătut joc de oamenii care au venit de la sute de kilometri să protesteze pentru infrastructură!”, mai spun semnatarii.

De asemenea, se mai arată în document, pentru Centura Bucureştiului “aveţi o oportunitate nesperată şi de neratat. Banca Europeană de Investiţii a pregătit un studiu excelent în care arată că ambele inele - şi centura existentă şi noul inel de autostradă - sunt necesare pentru a debloca coridorul european Constanţa-Nădlac şi astfel ambele sunt eligibile pentru fonduri europene. oportunitate uriaşă, pe care nu o folosiţi, trenând licitaţia pentru autostrada de centură A0 Nord”. USR afirmă că fondurile europene sunt “aur pentru România“ şi îl acuză pe Şova că nu doreşte să le atragă.

“Fondurile europene, dle. ministru, sunt aur curat pentru România, dar dvs. nu-l doriţi. Căutaţi finanţări prin Asia şi prin alte părţi... Banii europeni care trebuie cheltuiţi corect şi legal nu vă trebuie. Chiar colega dvs. de partid, dna. comisar Creţu, a tras un semnal de alarmă şi s-a declarat extrem de îngrijorată. Singurele proiecte care atrag fonduri europene în prezent sunt cele fazate din exerciţiul financiar trecut, proiecte care ar fi trebuit să fie finalizate încă de atunci. Despre proiecte noi nu poate fi vorba, atâta timp cât renunţaţi la sprijinul profesioniştilor şi preferaţi să se ocupe Comisia de Prognoză de autostrăzi”, mai spune textul moţiunii simple. Drulă anunţa joi că membrii Comisiei Transporturi din Camera Deputaţilor au fost înştiinţaţi că Guvernul renunţă la pregătirea proiectului autostrăzii Comarnic-Braşov cu Banca Mondială, intenţionând să realizeze drumul în parteneriat public-privat, sub coordonarea lui Narcis Neaga. ”

”Ne distrugem orice credibilitate în relaţia cu instituţiile financiare internaţionale”, susţine deputatul USR, care afirmă că directorul Companiei Naţionale de Adrministrare a Infrastructurii Rutiere a mai eşuat de trei ori până acum în implementarea acestui proiect. ”Vin cu o veste, probabil în premieră. Din păcate, o veste proastă pentru proiect. Ministrul Şova ne-a anunţat că renunţă la pregătirea proiectului cu Banca Mondială. Cu asta se duce pe Apa Sâmbetei orice şansă de profesionalism pe care o avea această investiţie. Reamintesc că pregătirea proiectului cu Banca Mondială a fost anunţată cu surle şi trâmbiţe, anul trecut, de anteriorul Guvern PSD. Acum, actualul Guvern PSD se răzgândeşte. Ne distrugem orice credibilitate, ca ţară, în relaţia cu instituţiile financiare internaţionale”, mai declara Drulă.

496 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version