​Deputaţii liberali au cerut marţi sancţionarea deputatului PSD Florin Iordache pentru felul în care a condus şedinţa în care s-a decis că grupul USR nu mai poate să aducă invitaţi în Parlament, a declarat liderul grupului parlamentar al PNL de la Camera Deputaţilor, Raluca Turcan, potrivit Agerpres.

Florin IordacheFoto: Hotnews

"Astăzi, într-un mod abuziv, într-un mod neconstituţional şi fără bază regulamentară, majoritatea PSD a decis aplicarea unei sancţiuni colective împotriva unui grup parlamentar, ceea ce reprezintă un abuz de drept, o încălcare a drepturilor fundamentale şi a exercitării mandatului. PNL nu poate să tolereze repetarea la nesfârşit a acestei maniere care nu are nicio legătură cu legalitatea de a conduce şedinţele Camerei Deputaţilor şi ca atare solicităm Comisiei juridice sancţionarea domnului deputat Iordache, cu sancţiunile prevăzute în Regulament. Din cauza recidivei în solicitarea pe care o adresăm în scris Comisiei juridice, considerăm că este necesar să existe pedeapsă cumulativă", a precizat Raluca Turcan, la Parlament.

Ea a adăugat că în termen de 7 zile Comisia juridică trebuie să decidă soluţionarea acestei solicitări a PNL şi să îl sancţioneze pe Iordache cu interzicerea participării la şedinţele Parlamentului şi chiar cu reţinerea din salariu.

"Poate măcar faptul că va fi fript la buzunar va avea vreo influenţă asupra domniei sale. Am solicitat întregii majorităţi parlamentare să nu fie părtaşă la un astfel de comportament. Acelaşi abuz pe care Liviu Dragnea l-a aplicat sau l-a manifestat faţă de Parlamentul României, faţă de oamenii care îşi exprimă punctul de vedere într-un mod liber, îl aplică domnul Iordache în Parlament încălcând orice bază legală", a susţinut aceasta.

Turcan a afirmat că atunci când s-a decis sancţionarea grupului USR nu a fost invocat niciun text din Regulament, iar şedinţa de Birou permanent s-a ţinut fără a avea o ordine de zi.

Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a decis marţi ca în actuala sesiune parlamentară deputaţii USR să nu mai poată să aducă invitaţi în Parlament şi, în timpul şedinţelor de plen, turiştii să nu mai aibă acces pe holul central.

Secretarul Camerei Deputaţilor Georgian Pop a precizat că decizia Biroului permanent se referă la două chestiuni - să nu mai permită deputaţilor grupului USR să aibă invitaţi în această sesiune parlamentară, iar cea de a doua - "în timpul lucrărilor Camerei Deputaţilor pe holul central au voie doar deputaţii, presa, staff-urile tehnice de la comisii şi grupurile parlamentare şi nu au voie invitaţi sau turişti".

El a arătat că această decizie a fost luată pentru a preveni evenimente precum cel de săptămâna trecută când mai multe persoane au protestat pe holul Parlamentului.

Pop a explicat că decizia conducerii Camerei a fost luată în baza prevederilor regulamentare potrivit cărora Biroul permanent trebuie să ia măsurile organizatorice astfel încât lucrările Camerei Deputaţilor să fie asigurate.