VIDEO Dacian Cioloș, Dan Barna și 24 de ONG-uri anunță o inițiativă de modificare a legislației electorale: Două tururi de scrutin pentru alegerea primarilor, eliminarea pragului electoral

de R.M.     HotNews.ro
Marţi, 26 iunie 2018, 14:42 Actualitate | Politic


Dan Barna
Foto: Agerpres
Reprezentanții ai 24 de ONG-uri sau mișcări civice și ai partidelor Mișcarea România Împreună, Partidul Oamenilor Liberi și Uniunea Salvați România anunță o inițiativă de modificare a legislației electorale, principalele propuneri fiind revenirea la două tururi de scrutin pentru alegerea primarilor și eliminarea pragurilor electorale.

Anunțul a fost făcut într-o conferință de presă organizată marți și la care participă, printre alții, Dan Barna (Uniunea Salvați România) și Dacian Cioloş (Mișcarea România Împreună).
„Din păcate, de aici lipsește PNL. Așteptăm în continuare PNL să ni se alăture”, a spus Mihai Polițeanu (Inițiativa România), care a precizat că a fost transmisă o invitație liberalilor, dar nu s-a primit niciun răspuns.

Proiectul urmează să fie depus la Consiliul Legislativ iar strângerea de semnături va începe peste aproximativ o lună.

"De astăzi începem procedurile pentru o iniţiativă cetăţenească menită să ducă în Parlament un proiect de lege pentru reforma legislaţiei electorale, iar mesajul nostru este că nu ne vom opri, indiferent cât timp va lua, până când legislaţia electorală nu va fi modificată aşa cum dorim şi cum doreşte societatea civilă de ani de zile. Principalele modificări propuse în legislaţia electorală sunt: revenirea la două tururi de scrutin pentru alegerea primarilor; reducerea semnificativă a numărului de semnături necesare pentru a candida în alegeri, de la 1% din numărul total de alegători la 0,1%, dar nu mai puţin de 20 de semnături şi nu mai mult de 500 de semnături; eliminarea pragurilor electorale la alegerile locale şi europarlamentare; introducerea votului preferenţial pe liste deschise, care va da posiblitatea cetăţenilor să voteze un candidat de pe listă şi nu lista, aşa cum vine de la partid", a precizat Poliţeanu, marţi, într-o conferinţă de presă.

El a menţionat că o altă propunere prevede modificarea mecanismului de stabilire a numărului de parlamentari pentru diaspora, astfel încât norma de reprezentare de la nivel naţional să se aplice şi pentru diaspora, raportat la numărul de cetăţeni înscrişi în Registrul electoral. Iniţiatorii doresc de asemenea ca românii care trăiesc în afara ţării şi care, din diverse motive, nu au acte formale care să dovedească domiciliul sau reşedinţa în străinătate să aibă posibilitatea de a vota pe liste suplimentare pentru circumscripţiile din ţara în care domiciliază.

"Din păcate, la acest moment, lipseşte Partidul Naţional Liberal. Aşteptăm în continuare PNL să ni se alăture, pentru că este nevoie de toată lumea. (...) Suntem dezamăgiţi însă pentru că am transmis pe diverse canale, direct sau prin intermediari. Până acum nu am primit niciun răspuns. Încă o dată, îi aşteptăm cu drag", a mai spus Poliţeanu.

George Jiglău, reprezentant al Centrului pentru Studiul Democraţiei, a explicat cum ar urma să fie pusă în aplicare ideea listei deschise.

"În România, propunerea pe care o înaintăm prin această iniţiativă cetăţenească este ca în faţa alegătorului, pe buletinul de vot, să existe o listă de partid, foarte asemănătoare cu cea care este astăzi - care este o listă închisă, ordonată - cu diferenţa ca în dreptul fiecărui candidat să existe un patrulater în care să poată fi aplicată ştampila 'votat'", a precizat el.

Preşedintele USR, Dan Barna, a declarat că alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin a dus la situaţii de genul căreia un edil a ajuns să fie ales cu voturile a 8% dintre alegători. El a mai precizat că modul în care s-a făcut politică în ultimii 28 de ani în România i-a îndepărtat pe cetăţeni "la modul compulsiv" de politică şi că modificările propuse prin iniţiativa cetăţenească sunt menite să îndrepte acest neajuns.

"Prin dezbatere, ideile ajung să fie absorbite şi înţelese de societate. Pe termen scurt, faptul că aceste teme discutate astăzi - liste deschise, alegerea primarilor din două tururi - sunt dezbătute de cetăţeni, creşte foarte mult posibilitatea ca, sper eu, în 2020, dacă nu se va întâmpla mai repede, având încredere în înţelepciunea cetăţenilor din România că se va schimba acest regim, să putem implementa şi să putem duce în legislaţie aceste modificări", a spus el.

Liderul Mişcării România Împreună, Dacian Cioloş, a afirmat că România are nevoie de o reformare şi o înnoire a clasei politice, iar propunerile de modificări legislative ar crea condiţiile necesare ca oamenii "care până acum au stat deoparte, care nu şi-au găsit locul în politică să aibă nu doar curajul să facă un pas în faţă", ci şi cadrul legal necesar.

"Considerăm că România are nevoie nu doar de o reînnoire a clasei politice, dar avem nevoie şi de o reformă a statului, a instituţiilor statului, o clarificare a relaţiilor dintre diferitele instituţii democratice ale statului. Am văzut că atunci când legea nu e suficient de clară şi când Constituţia nu e suficient de precisă, în anumite cazuri, ajungem la interpretări care duc la provocări, la conflicte între diferitele instituţii ale statului", a arătat el.

Care sunt ONG-urile care susțin Inițiativa: Acțiunea Civică Galați, #activAG Pitești, Aradul Civic, Asociația VeDem Just, Brașovul Civic, Centrul pentru Studiul Democrației, Corupția Ucide, Curățăm Galațiul, Eu Ro Aleg, Evident Deva, Geeks 4 Democracy, Inițiativa Craiova, Inițiativa România, Inițiativa Timișoara, Mureșul Civic, Oradea Civică, Platforma România 100, Rădăuțiul Civic, Reactiv Brașov, Rezist Milano, #REZISTENȚA, Umbrela Anticorupție Cluj, Ștafeta Steagului Uniunii Europene, Vă Vedem din Sibiu.


Citeste pe MedLife.ro
Mituri despre colesterol


4798 vizualizari

 • -31 (39 voturi)    
  în curând (Marţi, 26 iunie 2018, 14:51)

  Mazeta [utilizator]

  USR va propune și eliminarea pragului de la ușă, ca să poată intra și ei.
  • +19 (21 voturi)    
   . (Marţi, 26 iunie 2018, 15:12)

   tirolez [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   De fapt se gandeau la ALDE, poate ai uitat ce procent au avut.
  • +2 (2 voturi)    
   lasa ca vezi tu.... (Marţi, 26 iunie 2018, 17:20)

   Foxcrawl.com [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   la urmatoarele alegeri. Deja in diaspora USR a facut harcea parcea cu mai toate partidele. Vine vremea si Romaniei.
  • 0 (0 voturi)    
   ar (Marţi, 26 iunie 2018, 20:21)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   trebui sa te intrebi daca pesedacii vor mai trece pragul admiterii in Parlament, atata vreme cat isi pastreaza dublul penal, sef (si vine cat de curand si a treia condamnare, urmare OLAF).
   Sau, daca tot te dai viteaz, ia intreab-o pe firuta daca nu vrea doua tururi de scrutin la alegerile locale, sa vezi ce de injuraturi o sa-ti iei.
  • 0 (0 voturi)    
   Lasa ca vine PSD (Marţi, 26 iunie 2018, 21:05)

   **#** [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Si pune pragul de 70%.
 • +25 (29 voturi)    
  foarte bine (Marţi, 26 iunie 2018, 14:57)

  lp [utilizator]

  USR si Initiativa Romania trebuie sa devina mai vizibili ! La TV nu se spune decat ca fac scandal si ca nu au niciun program sau viziune. E greu sa le scoti prostiile astea oamenilor din cap, dupa ce li se inoculeaza ideea ca nu exista alternativa la psd. Deci, luptati si prezentati-va programele si ideile despre reformarea tarii. Mult succes !
 • +20 (24 voturi)    
  Fara condamnatii penali. (Marţi, 26 iunie 2018, 14:58)

  1A [utilizator]

  Si musai Referendum al carui rezultat sa fie obligatoriu, nu consultativ cum e acum.
  Prag de 30% si ce voteaza poporul sa devina lege !

  Depolitizata Curtea Constitutionala si a-CNA-lui care au devenit arme politice de propaganda. Gandita o modalitate care sa impiedice manevrele lor .abjecte
  • +14 (16 voturi)    
   si mai important : (Marţi, 26 iunie 2018, 15:54)

   wizard_mefisto [utilizator] i-a raspuns lui 1A

   Eliminarea tuturor imunitatilor de la toti alesi din toate legile si regulamentele prezente si viitoare !
 • +14 (16 voturi)    
  USL trăiește (Marţi, 26 iunie 2018, 15:56)

  Kap [utilizator]

  Încă o dată se dovedește că PNL face jocurile P$D, din prostie sau complicitate sau poate din amândouă.
  Cu gândul la primăriile deja acontate, favorizează și împietrirea în scaun a slugilor mustăciosului.
  PNL n-a învățat nimic din alegerile din 2016, în care s-a făcut de râs total și ne-a pricopsit cu duamna Fierea.
 • +8 (10 voturi)    
  locale (Marţi, 26 iunie 2018, 16:17)

  codrean [utilizator]

  Alegerea consilierilor locali si judeteni nu mai trebuie facuta pe liste de partid ! E o politizare a alegerilor locale intalnita doar in Romania ! Peste tot consilierii se aleg pe circumscriptii, ditre personalitati locale, pe care alegatorii ii cunosc, cu care se intalnesc periodic sau punctual spre a-si spune pasurile si a propune proiecta. Actualul "sistem" a fost "gandit" de FSN si uite, mai functioneaza dupa 28 de ani. Cum, se poate vedea peste tot !?
 • -10 (14 voturi)    
  Încă o dată (Marţi, 26 iunie 2018, 16:31)

  CalinMircea [utilizator]

  Se dovedește că "băieții deștepți" de prin laboratoarele subterane urăsc democrația și doresc eliminarea sau ocolirea ei. Alegeri în două tururi nu au nimic de-a face cu democrația nefiind alegeri libere. Foarte puține țări au așa ceva. La fel, numirea în orice instituție, dacă nu e făcută de politicieni (singurii legitimați democratic prin vot) este antidemocratică.
  • +1 (3 voturi)    
   hehe (Marţi, 26 iunie 2018, 17:09)

   transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui CalinMircea

   Da ce activ esti de vreo 2 saptamani. Mai ceva ca galeo, zizin, unul care nui ciarli, niuluc si restul sleahtei. Ferm, hotarat, cu nerv si harnic. K10
  • +1 (3 voturi)    
   IDIOT... (Marţi, 26 iunie 2018, 17:21)

   schroedinger [utilizator] i-a raspuns lui CalinMircea

   Ar fi o lauda pentru tine!
  • 0 (0 voturi)    
   ca la (Marţi, 26 iunie 2018, 20:29)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui CalinMircea

   toti pesedacii postaci, inceputul e promitator, dupa care se da cu bata in balta si cu mucii in fasole.
   Sa spui ca al doilea tur de scrutin nu are nimic de a face cu democratia, este ca si cum ai confirma ca ai fost absolvent magna cum laudae la Fane Gheorghiu, academia de stiinte politice comuniste de pe vremea lui ceasca. Acum ii zice SNSPA.
  • 0 (0 voturi)    
   un tur ? (Miercuri, 27 iunie 2018, 8:22)

   codrean [utilizator] i-a raspuns lui CalinMircea

   Alegerile intr-un singur tur s-au dovedit adesea periculoase ! Va amintesc doar alegerile din Chile unde Presedintele Allende, ales intr-un singur tur de doar 30% dintre alegatori ,s-a considerat indreptatit - neglijand opiniile celor 70% care nu l-au votat - sa introduca niste "reforme" care au destabilizat grav economia tarii si au dus la ... toti stim urmarea !
 • +2 (2 voturi)    
  Legea electorala (Marţi, 26 iunie 2018, 16:54)

  Acidutu [utilizator]

  Ar trebui ca scrutinul electoral al alegerilor generale, europarlamentare si prezidentiale sa nu fie valid decat cu o participare de 50% + 1 voturi din numarul total de alegatori ai tarii. Daca nu se realizeaza acest deziderat, in doua saptamani alegerile sa fie repetate in aceleasi coditii de participare.
 • +2 (2 voturi)    
  nu inteleg compartimentul (Marţi, 26 iunie 2018, 17:34)

  ..13 [utilizator]

  celor de la PNL - par sa fie un partid intepenit, incapabil sa se miste rapid in functie de mutarile pe care le face partidul care se doreste unic.

  Ce este incetineala asta mortala a PNL-ului de a lua decizii??? Bre - move!!!!

  Foarte bine fac USR si partidul domnului Dacian Ciolos,
  Sustin!
 • +1 (1 vot)    
  Nu , (Marţi, 26 iunie 2018, 21:16)

  A310 [utilizator]

  cel mai bine este ca toate alegerile sa fie intr-un singur tur , iar castigatorul sa ia tot .
 • +1 (1 vot)    
  pragul electoral trebuie marit (Marţi, 26 iunie 2018, 23:19)

  meditatorul [utilizator]

  in rest e bine asa cum este acum ! sic!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version