Președintele PNL Ludovic Orban a anunțat că deputații liberali vor strânge semnături pentru revocarea lui Liviu Dragnea din funcția de președinte al Camerei Deputaților, cu toate că regulamentul forului legislativ prevede că doar liderul de grup parlamentar caruia îi revine această funcție poate face solicitarea aceasta, adică liderul deputaților PSD.

Liviu DragneaFoto: Hotnews

Pe de altă parte, un număr mare de semnături pentru acest demers ar pune presiune pentru o eventuală schimbare de regulament.

Liderul deputaților USR, Claudiu Năsui, i-a solicitat vineri oficial liderului deputaților PSD, Daniel Suciu, să înainteze cererea de revocare din funcția de președinte al Camerei Deputaților, așa cum prevede regulamentul forului legislativ.

Ce prevede Regulamentul Camerei Deputaților în privința revocării (modificat de cei de la PSD atunci când l-au revocat pe Valeriu Zgonea, exclus din partid în 2016):

Art. 26

Preşedintele Camerei Deputaţilor poate fi revocat înainte de expirarea mandatului, cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi, cu asigurarea cvorumului legal. Votul este secret şi se exprimă prin bile. Propunerea de revocare se face în scris de către liderul grupului parlamentar care l-a propus şi căruia îi aparţine funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor.

Art. 27

(1) Propunerea de revocare a preşedintelui Camerei Deputaţilor se depune la Biroul permanent, care verifică îndeplinirea condiţiilor prevăzute la art. 26, şi introduce în proiectul ordinii de zi a următoarei şedinţe a Camerei Deputaţilor propunerea de revocare. În cadrul dezbaterii asupra propunerii de revocare vor lua cuvântul liderul de grup care a cerut revocarea şi, la cerere, câte un reprezentant al celorlalte grupuri parlamentare şi preşedintele Camerei Deputaţilor.

(2) Preşedintele Camerei Deputaţilor căruia i s-a cerut revocarea nu poate conduce şedinţa Biroului permanent sau cea a plenului în care se discută revocarea sa. El va fi înlocuit prin votul Biroului permanent al Camerei Deputaţilor de unul dintre vicepreşedinţi.

(3) Dacă propunerea de revocare este aprobată de plenul Camerei Deputaţilor, se organizează alegerea unui nou preşedinte, în conformitate cu prevederile art. 22.