Deputatii juristii au facut noi modificari la Codul Penal, introducand doua noi infractiuni pedepsite cu inchisoarea: raspandirea de stiri false si inalta tradare, ultima dintre ele "cu dedicatie" pentru presedintele tarii. Infractiunea de inalta tradare se aplica presedintelui in exercitiu, urmand a fi pedepsita cu inchisoarea pe viata sau inchisoare intre 15 si 25 de ani si interzicerea unor drepturi civile.

Senatorul PSD Eugen Nicolicea a propus ca raspandirea unor informatii sau stiri false care aduc prejudicii sigurantei stautului sau relatiilor internationale sa se pedepseasca cu inchisoare de la 1-5 ani. Este vorba de articolul 168 din Codul Penal, care fusese scos din cod la initiativa fostului ministru al Justitiei, Monica Macovei.

“Comunicarea sau raspandirea prin orice mijloace de stiri date sau informatii false ori de documente falsificate daca fapta este de natura sa aduca atingere sigurantei statului sau relatiilor internationale ale Romaniei se pedepsestre cu inchisoare de la 1-5 ani”, este textul articolului din Codul Penal.

Eugen Nicolicea a declarat pentru HotNews.ro ca "nu este vorba despre orice stire falsa. Aceasta era o infractiune care a fost eliminata din Codul Penal la initiativa doamnei Macovei, pentru ca o favoriza pe ea aceasta modificare. Dupa ce a abrogat infractunea, a comis aceasta fapta de nenumarate ori si, anume, a luat legatura cu organisme internationale si a indus in eroare despre politica Romaniei si despre ce se intamplă in interior. Si evident ca urmarile au fost destul de mari, dupa ce s-a creat o imagine negativa la adresa Romaniei, cu consecintele pe care le vedeti, degeaba vii acum si spui ca s-a facut acest lucru cu rea intentie si cu rea credinta".

Tot la propunerea lui Eugen Nicolicea s-a introdus in Codul Penal un alineat nou, care il vizeaza direct pe presedintele statutlui Tarian Basescu, si anume savarsirea infractiunii de inalta tradare.

Articolul 155 Codul Penal are urmatorul text: "fapta cetateanului roman sau a persoanei fara cetatenie, domiciliata pe teritoriul statului roman, de a intra în legatura cu o putere sau cu o organizatie straina ori cu agenti ai acestora, in scopul de a suprima sau stirbi unitatea si indivizibilitatea, suveranitatea sau independenta statului, prin actiuni de provocare de razboi contra tarii sau de inlesnire a ocupatiei militare straine, ori de subminare economica sau politica a statului, ori de aservire fata de o putere straina, sau de ajutare a unei puteri straine pentru desfasurarea unei activitati dusmanoase impotriva sigurantei statului, se pedepseste cu detentiune pe viata sau cu inchisoare de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi".

Amendamentul lui Eugen Nicolicea prevede ca faptele prevazute la articolul 155, daca sunt savarsite de presedintele statului in functie, constituie infractiune de inalta tradare.

Cele doua amendamente au fost votate de deputatii PSD, PNL, PC si PRM, singurii care au votat impotriva fiind democratii. Initiativa legislativa amendata urmeaza sa intre in plen spre dezbatere, Camera Deputatilor fiind forul decizional in acest caz.

Deputatul PD Daniel Buda a declarat ca parlamentarii PD au votat impotriva pentru ca amenamentele introduse de deputatul PSD Eugen Nicolicea nu erau suficient de explicite si puteau lasa loc de interpretari care sa genereze abuzuri.