Parlamentarii PNL și USR au depus joi la Curtea Constituțională o sesizare privind legea de modificare a Codului de procedură penală, adoptată luni de parlament. Deputatul PNL Ioan Cupșa, membru în comisia specială condusă de Florin Iordache, a declarat că sunt "peste 50" de articole neconstituționale în lege.

Comisia speciala pentru legile justitieiFoto: Hotnews

Sesizarea conține 64 de pagini și reclamă trei motive extrinseci de neconstituționalitate - încălcarea principiului bicameralismului, încălcarea Regulamentului, încălcarea Legii 24/2000 privind paralelismul legislativ, dar și 75 de motive intriseci care fac referire la articolele din lege în forma adoptată luni seară, la ora 22.00.

UPDATE Citește aici textul sesizării PNL-USR (64 pagini pdf)

"Este o lege a favorizării infractorului pentru că, prin sutele de amendamente, nu veți găsi nici măcar unul care să arate că se preocupă în vreun fel de protejarea drepturilor și libertăților, intereselor legitime ale parților vătămate, ale cetățenilor de bună credință. Critica noastră este una întemeiată, observați volumul sesizărilo noastre. Sunt peste 50 de articole neconstituționale, sunt neclare, unele dintre ele de necitit. În egală măsură, există cel puțin 25-26 de texte normative care sunt contrarii, sau care vădesc un paralelism legislativ care încalcă legea 24/2000.

Ceea ce se întâmplă este de o gravitate fără precedent. Se pare că îi preocupă în exclusivitate soarte infractorilor din această țară" a declarat Cupșa.

Acesta a mai declarat că cei din majoritatea parlamentară, împreună cu cei de la UDMR, au fost preocupați ca mijloacele de probă să fie tot mai greu de obţinut, astfel încât magistraţii să se poată pronunţa tot mai greu.

"Nu putem vorbi de un proces echitabil în măsura în care doar drepturile şi libertăţile infractorului sunt vizate de aceste modificări şi nicidecum cele ale părţii vătămate, a părţii civile constituită în cauză", a mai spus Cupşa.

La rândul său, deputatul USR Stelian Ion a declarat că va fi una dintre cele mai așteptate decizii ale CCR. "Sunt foarte multe argumente pe care le-am adus si am convingerea că foarte multe vor fi acceptate de Curtea Constituționale pentru că multe dintre ele sunt atât de flagrante încât este imposibil pentru un jurist să nu le accepte. Este vorba de faptul că nu se poate să retroactiveze, că nu poți să dai legi cu dedicație, că nu poți să înăbuși probatoriul", a spus el.

"Dacă va intra în vigoare (legea în această formă - n.r.), fenomenul infracțional va exploda" a mai spus el.

Stelian Ion a amintit că și Înalta Curte de Casație și Justiție a formulat propria contestație pe această lege.