Moțiunea de cenzură depusă de opoziție, cu titlul "Demiterea guvernului Dragnea - Dăncilă, o urgență națională!", va fi citită în plen luni și votată miercuri, a decis conducerea parlamentului.

Viorica DancilaFoto: Guvernul Romaniei

"S-a stabilit luni, la ora 16.00, prezentarea moţiunii de cenzură şi miercuri, în baza prevederilor regulamentare, va avea loc la ora 14/00 dezbaterea şi votul asupra moţiunii de cenzură", a anunţat preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.

Citește aici moțiunea opoziției.

Moţiunea de cenzură este semnată de 152 de parlamentari.

Matematica parlamentară și speranțele opoziției

Potrivit calculelor, pentru ca o moțiune de cenzură să treacă este nevoie de votul a jumătate plus unu din numărul parlamentarilor, adică 233 de voturi.

PSD și ALDE au împreună 248 de mandate (219 PSD și 29 ALDE) și susținuți de UDMR (30) și Minorități (17) ajung la 295 de parlamentari.

PNL, USR, PMP au împreună 154 de parlamentari (93 PNL, 41 USR, 20 PMP). Există și alți 16 parlamentari neafiliați dintre care 11 din partidul lui Victor Ponta care, teoretic, ar putea vota alături de opoziție. Practic, opoziția ar avea nevoie de 68 de voturi. Acestea ar putea veni, teoretic, 30 de la UDMR, 17 de la Minorități și 30 chiar de la PSD.

Potrivit surselor HotNews.ro, calculele opoziției includ până la acest moment 170 voturi sigure. Opoziția speră să coopteze UDMR-ul, parlamentarii lui Victor Ponta dar și o parte din social-democrați.