Dacian Cioloș avertizează marți asupra scenariului în care actuala coaliție de guvernare ar intenționa să asume modificările la codurile penale printr-o nouă ordonanță de urgență, pentru a evita astfel blocarea modificărilor adoptate luni seara de Camera Deputaților și care vor fi atacate de Opoziție la Curtea Constituțională, înainte de a merge la promulgare.

Dacian CiolosFoto: Facebook - Dacian Ciolos

Cioloș spune că adoptarea unei OUG sau trecerea la suspendarea președintelui pentru a urgenta intrarea în vigoare a modificărilor aduse legislației penale ar fi o greșeală fatală.

Fostul premier critică amendamentele adoptate la Codul de procedură penală, un exemlu invocat fiind articolul potrivit căruia inculpatul poate participa la audierea victimei,.

Un exemplu al nocivității votului de ieri privind modificarea Codului de Procedură Penală. O să venim și cu alte exemple, pentru că înainte de orice este important ca lumea să conștientizeze faptul că aici nu e vorba de niciun “stat paralel” de “desființat” ci de cinism de cea mai joasă speță din partea unor oameni care au fost votați să susțină demnitatea oamenilor, nu să o calce în picioare. Îi avertizez pe cei care ne-au abuzat azi bunul simț să NU se gândească să folosească în zilele următoare ordonanța de urgență sau să treacă la suspendarea Președintelui pentru a grăbi furtul normalității! Pentru ei ar fi o greșeală fatală”, a scris Cioloș pe Facebook.

Proiectul PSD de modificare a Codului de procedură penală a fost votat luni seară târziu, cu câteva minute înainte de ora 22.00, de plenul Camerei Deputaților, în calitate de cameră decizională, după ore întregi de discuții și după o dezbatere în viteză în Comisia specială condusă de Florin Iordache, care a avut loc în aceeași zi. Proiectul merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis, însă și cei de la PNL și cei de la USR au anunțat că îl vor ataca la Curtea Constituțională.

Opoziția a acuzat faptul că prevederile adoptate transformă România în ”republica borfașilor”.