Vicepreședintele PNL, Laurențiu Leoreanu, a declarat că este foarte îngrijorător că un număr de aproximativ 30.000 de elevi de clasa a VIII-a, însemnând un procent de 20%, nu s-au înscris la Evaluarea Națională și astfel putem vorbi despre un abandon la final de etapă, notează Mediafax.

Evaluare NationalaFoto: Agerpres

"Trag un semnal de alarmă care, pe fondul unor preocupări pur politicianiste ale actualei guvernări, a scăpat total din atenția opiniei publice: din 179.000 de elevi înscriși in clasa a VIII-a, aproximativ 30.000 nu s-au înscris la examenele Evaluării Naționale din această sesiune. (...) Cel mai probabil, o parte dintre acești elevi au abandonat școala din cauza situației materiale precare sau pentru că provin din familii cu o situație dificilă. Pe această cale, solicit ministrului Educației să prezinte care sunt măsurile pe care le propune pentru a întinde o mână de ajutor acestor elevi care nu au susținut nici măcar examenul de încheiere al celor 8 ani de școală. Nu vorbim despre câțiva copii, ci de nu mai puțin de 20% dintre elevii înscriși în clasa a VIII-a. În timp, aceasta devine o problemă a întregii societăți: aceștia au probleme în a-și continua studiile, iar posibilitățile lor de dezvoltare devin limitate. Situația este cu atât mai gravă cu cât, în așteptarea rezultatelor, trebuie precizat că, la simulările din martie, nici măcar 50% dintre elevii de clasa a VIII-a nu au obținut media generală peste 5", a afirmat duminică vicepreședintele PNL Laurențiu Leoreanu, într-un comunicat de presă.

Liberalul prezintă câteva date recente din raportul Băncii Mondiale pentru Dezvoltare, care arată că peste un sfert din copiii din mediul rural abandonează școala înainte să termine clasa a VIII-a, iar rata analfabetismului funcțional este de 42%, românii fiind "campioni la nivel european la acest capitol".

Deputatul PNL a somat Guvernul Dăncilă să-și reevalueze proriotățile în domeniul educației, deoarece "nu vrem o generație tânără după chipul și asemănarea premierului în funcție".

"La ultima ședință de Guvern, fără să se consulte cu organizațiile studențești sau cele de tineret, Executivul Dăncilă a aprobat un program prin care tineri cu vârste cuprinse între 16 și 26 de ani pot accesa credite cu dobândă zero, garantate de stat în proporție de 80%. Proiectul a fost amplu criticat, inclusiv de cei care ar putea fi beneficiarii acestuia, întrucât poate conduce la creșterea taxelor de școlarizare. Mai mult, măsura dă dovadă de populism și încurajează și dezvoltă dependența de stimulentele acordate de stat. Guvernul actual trebuie să își reevalueze urgent prioritățile în zona educației, nu vrem o generație tânără după chipul și asemănarea premierului în funcție", a completat Leoreanu.

Peste 150.000 de elevi care au terminat clasa a VIII-a au susținut săptămâna aceasta probele la Evaluarea Națională. Ultima probă, cea la limba maternă s-a desfășurat joi. Rezultatele finale vor fi afișate pe 23 iunie.