Președintele PNL, Ludovic Orban, a criticat modul în care Guvernul se pregătește pentru momentul în care România va deține președinția Consiliului UE, spunând că din punct de vedere organizatoric, "Guvernul este corigent", iar el nu poate aplauda "pentru că sunt proști și nu-și fac treaba", relatează Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Este o obrăznicie din partea domnului Negrescu (Victor Negrescu, ministrul delegat pentru Afaceri Europene - n.r.), care tocmai îmi scrisese o scrisoare că vrea o declarație comună a partidelor parlamentare pe tema unor obiective și priorități despre care nu ne-a întrebat, nu ne-a consultat. Realitatea este că suntem foarte departe de exigențele necesare pentru a asigura o bună pregătire a semestrului în care România deține președinția Consiliului UE, atât din punct de vedere organizatoric, cât și în ceea ce privește stabilirea priorităților și obiectivelor. Și este vină exclusivă a Guvernului. Tot ce depindea de Președinție și de echipa prezidențială a fost făcut, numai că tot ceea ce înseamnă partea tehnică, pregătirea reuninilor Consiliilor UE pe ministere, agenda, tot ceea ce înseamnă aparatul tehnic care trebuie să opereze în această perioadă este atributul exclusiv al Guvernului. Aici Guvernul este corijent", a declarat, duminică, la Mediaș, liderul PNL, Ludovic Orban.

Președintele PNL a spus că a tras un semnal de alarmă, deoarece "riscă să facă de râs România dacă nu se implică cu toată seriozitatea în buna pregătire a președinției UE pe care o va deține România din ianuarie 2019".

"Este o bătaie de joc. Despre ce consens este vorba? Dacă eu le arăt cartonașul galben că nu și-au făcut treaba înseamnă că au avut consensul național? Ce ar vrea să îi aplaud pentru că sunt proști, că nu își fac treaba și că în loc să facă pași înainte fac pași înapoi? În ceea ce privește imaginea României la nivelul UE, ea a fost deteriorată grav de comportamentul neeuropean al actualilor guvernanți, nu de noi. Dacă nu eram noi care, cât de cât vocea PNL se mai aude la Bruxelles și mai repară cât de cât stricăciunile de imagine făcute de PSD, ar fi fost mult mai rău", a mai spus Orban.

Reacția lui Ludovic Orban a venit după ce ministrul Victor Negrescu le-a reamintit duminică liberalilor că, alături de restul partidelor, au aprobat în unanimitate în comisiile responsabile din Parlament temele de interes ale președinției Consiliului UE și au susținut demersurile logistice pentru preluarea șefiei Consiliului.

"Am constat faptul că domnul Ludovic Orban a decis să rupă unilateral consensul național în jurul proiectului Președinției României la Consiliul UE. Această decizie nu doar că dăunează eforturilor deja realizate în ultimul an de a include toate instituțiile, partidele politice, actorii sociali, sindicatele și patronatele în acest proces, dar reprezintă un grav atac la ideea asumată de toată lumea, atât în țară cât mai ales în Uniunea Europeană, conform căreia nu se politizează Președinția Consiliului UE. În această logică, a nevoii ca în jurul proiectelor naționale să trecem peste interesele personale sau electorale, acum două săptămâni a fost prezentată în Parlamentul României prima formă a programului de lucru al Președinției României la Consiliul Uniunii Europene", a transmis Victor Negrescu, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, într-un comunicat de presă.