Comisia juridică a adoptat marți un amendament prin care Avocatul Poporului, precum și cei care au ocupat în trecut această funcție, vor beneficia de pensie specială calculată în aceleași condiții precum cea a judecătorilor Curții Constituționale, care se poate cumula cu salariul pentru mandatul în curs.

Victor CiorbeaFoto: Agerpres

Ce prevede amendamentul adoptat marți:

"Avocatul Poporului, precum și persoanele care au exercitat funcția de Avocat al Poporului, îndeplinind condițiile de numire prevăzute pentru judecători la Curtea Constituțională, la data pensionării sau recalculării pensiei anterior acordate, beneficiză de pensie calculată și stabilită în aceleași condiții cu cea a judecătorilor Curții Constituționale, potrivit art. 71 alin 2 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea CCR.

Pensia de serviciu astfel stabilită poate fi cumulată cu indemnizația pentru mandatul în curs de exercitare."

Art. 71 la care se face referire spune astfel: "Judecătorii Curţii Constituţionale, la data pensionării sau recalculării pensiilor anterior stabilite, beneficiază de pensie de serviciu egală cu 80% din indemnizaţia lor brută lunară. Pensia astfel stabilită se actualizează în raport cu indemnizaţia judecătorilor Curţii Constituţionale şi se impozitează potrivit legii."

Potrivit declarației de avere depusă în mai 2017, Victor Ciorbea a avut un venit anual de 150.582 lei, ceea ce înseamnă aproximativ 12.500 lei lunar.

Deputații juriști nu au dat însă un raport pe proiectul de lege modificat, fiind mai multe propuneri de modificare a acestuia. Este vorba de un proiect inițiat de parlamentarii PSD Florin Iordache, Eugen Nicolicea și Serban Nicolae care, în forma inițială, păstra prevederile din lege potrivit cărora funcția de Avocat al Poporului este asimilata ca rang si salarizare cu functia de ministru, iar cea de adjunct, cu funcția de secretar de stat.

Ciorbea a fost prezent la ședința de marți, afirmând, atunci când s-a votat acest amendament, că mass-media a scris "Ciorba se îmbogățește", însă "există o decizie a CCR din urmă cu aproape 10 ani care s-a consacrat în acest alineat".

Camera Deputaților este prim camera sesizată pe acest proiect, având 18 iunie termen de adoptare tacită.