Fostul președinte Traian Băsescu a declarat că este necesară audirea Laurei Codruța Kovesi în dosarul ce îi vizează pe fostul șef al DNA Ploiești, Lucina Onea și procurorul Mircea Negulescu, susținând că există mai multe astfel de exemple de procurori în sistem, relatează Mediafax.

Traian BasescuFoto: Hotnews

"Răspunsul meu e categoric da (n.r.: Inspecția Judiciară să asigure protecția magistratului care instrumentează cazurile Onea și Negulescu) pentru că Onea și Negulescu sunt doar doi. Noi avem o pădure de procurori în Parchetele noastre. La Brașov, la Oradea, la Constanța, sunt zone în care DNA este populat de astfel de procurori, ca să nu vorbim de cei din DNA central care sunt exact ca Onea și Negulescu. Eu dacă aș fi procuror general aș cere protecție pentru procurorul care îi investighează pe cei doi, pentru că sunt un sistem bine legat, aveau ținte, aveau denunțători, chiar dacă erau denunțuri mincinoase împotriva țintelor. Avem exemplul procuroarei Șega, care ancheta afaceri ale domnului Vântu, care a murit în condiții dubioase.(...) Este clar că nu există unitate de Parchet, DNA teritorială care să lucreze fără aprobarea șefului DNA. E subordonarea ierahică ce funcționează în Parchete. Deci ei trebuiau să informeze despre dosare. Nu știu în ce măsură informau despre fabrica de probe", a declarat Traian Băsescu, la România Tv.

Fostul președinte spune că e necesară audierea Laurei Codruța Kovesi.

"Eu cred că e obligatorie audierea doamnei Kovesi. Eu l-aș aduce și pe procurorul șef de la Brașov, știe el de ce. L-aș aduce să dea niște explicații la Parchetul General. La felul cum i-a înregistrat fostul deputat Cosma cred că sunt atât de proști încât nu și-au luat nicio măsură. Dacă ei nu și-au luat măsuri să-i înregistreze Cosma, la ce să te aștepți la ei? Ei sunt niște brute care au fost atât de convinse de puterea lor absolută, încât nu și-au luat nici un fel de măsuri", a mai spus Băsescu.

Lucian Onea este urmărit penal de procurorii de la Parchetul General, alături de Mircea pengtru falsificarea unor liste cu martori în cadrul unei anchete.

Pe numele celor doi au fost depuse, la Parchetul General, mai multe plângeri de persoane pe care le-au anchetat.