Fostul președinte Traian Băsescu a declarat duminică, legat de neimplementarea Directivei privind prezumția de nevinovăție, că efectele se văd în cazuri penale unde nu se pun în aplicare mandatele de arestare internaționale, iar țara noastră riscă să rămână fără aceste mandate europene, relatează Mediafax.

Traian BasescuFoto: Agerpres (editat)

"Ar putea veni dezastrul dacă nu facem ce trebuie în următoarele două luni. E vorba de introducerea în legislație a directivei cu privire la prezumția de nevinovăție și dreptul de a participa la proces. UE se ocupă de așa ceva pentru că trebuie uniformizată legislația statelor membre încât hotărârile judecătorești să fie recunoscute.Uitați-vă la Anglia, Serbia. Avem cazul Ghiță în care judecătorii cer probe. Există mandatul european de arestare, care este o instituție căreia i se dă curs de regulă aproape automat, cu o singură excepție, țărilor care au probleme cu armonizarea legislației cu cea europeană. Problema proceselor penale nu e singura problemă", a declarat Traian Băsescu, la România TV.

"Avem două luni. Dacă nu, Comisia trimite la Curtea Europeană de Justiție unde se vor stabili sancțiuni în bani. Ea va stabili că România plătește atât sau va spune în România nu pot fi recunoscute hotărârile judecătorești. Deci rămânem fără dreptul de a trimite mandate europene de arestare. Eu nu știu ce va hotărî Curtea Europeană de Justiție", a mai atras atenția Traian Băsescu.

Fostul președinte a criciat și plimbarea suspecților cu cătușe la mâini în fața presei.

"Festivalul cu cătușe din fața DNA orchestrat de doamna Kovesi a fost profund împotriva reglementărilor europene și a convenție internaționale pentru protecția oamenilor. Deci încătușare este interzisă. E permisă doar în cazuri strict necesare, cu oameni violenți", a mai spus Băsescu.