Revine superimunitatea pentru judecătorii CCR: pot fi urmăriți penal, dar nu și arestați sau trimiși în judecată fără acordul a două treimi dintre ei. Bonus: pensii speciale mai mari

de Iulia Roșca     HotNews.ro
Miercuri, 23 mai 2018, 12:44 Actualitate | Politic


Judecatorii Curtii Constitutionale (2017)
Foto: Agerpres
​Camera Deputaților a adoptat miercuri proiectul de lege prin care se acordă imunitate și beneficii sporite judecătorilor Curții Constituționale, modificat tocmai în urma unei decizii Curtii Constituționale care declarase proiectul parțial neconstituțional. Potrivit noii variante, judecătorii CCR nu vor putea fi reținuți, arestați sau trimiși în judecată fără încuviințarea a două treimi dintre ei - adică 6 din 9, dar vor putea fi urmăriți penal. Cererea trebuie formulată de Procurorul General, și nu de Ministrul Justiției, așa cum prevedea inițial proiectul de lege.

Proiectul de lege, care a fost inițiat de deputatul Adnagi Slavoliub de la minorități, a fost adoptată cu 171 voturi "pentru", 91 "împotrivă" și 9 abțineri și va merge la Senat, care este for decizional.

O altă modificare față de forma trimisă la promulgare este eliminarea articolului ce prevedea că "judecătorul care a fost numit pentru restul de mandat al unul alt judecător va putea fi numit, la reînnoirea Curții Constituționale, pentru un mandat complet de 9 ani".

Ce mai prevede legea - art 66 modificat:

(2) Încuviințarea prevăzută la alin 1 se da cu votul a două treimi din numărul judecătorilor Curții Constituționale, după ascultarea judecătorului în cauza.

(3) Pentru infracțiuni săvârșite de judecătorii Curții, urmărirea penală și trimiterea în judecată se fac numai de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, iar competență de judecată aparține Înaltei Curți de Casație și Justiție.

(4) În caz de infracțiune flagrantă, judecătorii Curții pot fi reținuți și supuși percheziției, PROCURORUL GENERAL (în loc de ministrul justiției - n.r.) informându-l de îndată pe președintele Curții Constituționale.

(5) Judecătorul trimis în judecată penală poate fi suspendat prin decizia plenului Curții Constituționale, adoptată cu votul a două treimi din membrii Curții. În cazul unei decizii de achitare, suspendarea încetează, iar în cazul unei decizii definitive de condamnare, mandatul de judecător al Curții încetează de drept."

În prezent, cei care încuviințează reținerea sau arestarea sunt forurile care au propus respectivul judecător în funcție - Camera Deputaților, Senatul sau Președintele României. În plus, în prezent, dacă un judecător CCR este trimis în judecată este suspendat de drept din funcție.

Ce spune art. 66 în prezent:

(1) Judecătorii Curţii Constituţionale nu pot fi arestaţi sau trimişi în judecată penală decât cu aprobarea Biroului permanent al Camerei Deputaţilor, al Senatului sau a Preşedintelui României, după caz, la cererea procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
(2) Competenţa de judecată pentru infracţiunile săvârşite de judecătorii Curţii Constituţionale aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
(3) De la dată trimiterii în judecată penală, judecătorul Curţii Constituţionale este suspendat de drept din funcţia să. În caz de condamnare definitivă, el este exclus de drept, iar în caz de achitare, suspendarea încetează.

Legea prevede însă și privilegii în ceea ce privește pensia specială. Astfel:

"Judecătorii CC cu o vechime în activitatea juridică sau în învățământul juridic superior de cel puțîn 25 de ani, indiferent de vârstă și de dată pensionarii, beneficiază, la cerere, de pensie de serviciu egală cu 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizația de încadrare brută lunară și sporurile avute. Pentru fiecare an care depășește vechimea menționate, la cuantumul pensiei se adaugă câte 1% din baza de calcul, fără a oputea depăși. Pensia astfel stabilită se actualizează în raport cu indemnizația de încadrare brută lunară și sporurile aferente ale judecătorilor Curții Constituționale. Pensia de serviciu se recalculează, la cerere, prin adăugarea vechimii dobândite in funcția de judecător după dată stabilirii acesteia.

În ipoteza în care calitatea de pensionar a fost dobândită înainte de intrarea în exercițiul mandatului, pensia aflată în plată se recalculează potrivit prevederilor alin (1).

Pensia de serviciu poate fi cumulată cu orice venituri realizate.

Beneficiarii pensiilor aflate în plata pot opta pentru pensia de serviciu potrivit prevederilor prevăzute la alin. (1).

La inceterea mandatului, că urmare a expriarii termenului acestuia sau a imposibilității exercitării sale din motive de sănătate, judecătorii Curții Constituționale beneficiază de o suma egală cu indemnizația netă de 6 luni.

Judecătorii CC au dreptul la pașaport diplomatic."


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1725 vizualizari

 • +5 (9 voturi)    
  N-ati votat? Luati dictatura! (Miercuri, 23 mai 2018, 13:08)

  emil bobu [utilizator]

  Imunitatea asta spune clar: unii sunt deasupra legii, fraieri sunt cei care se conformeaza.

  Nimeni nu e mai presus de lege? Poate in alta tara.
  • -1 (3 voturi)    
   Asteapta 2020 (Miercuri, 23 mai 2018, 14:50)

   Frank777 [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

   Anulam noi toate porcariile acestor indivizi.
   • 0 (2 voturi)    
    pe dracu (Miercuri, 23 mai 2018, 15:42)

    Keni [utilizator] i-a raspuns lui Frank777

    Asa am sperat si in 2016. Pana in 2020 mai sunt 2 ani, tati! Va parlesc astia ca pe hamsii. Pacat ca nu s-a votat.
 • +3 (9 voturi)    
  ELIMINATI (Miercuri, 23 mai 2018, 13:22)

  jidanul [utilizator]

  Parlamentarii Romaniei trebuie neconditionat si obligatoriu sa elimine, privilegile, definitiv, cum sunt pensiile speciale, cumulul salar-pensie si imunitatea.
 • -1 (5 voturi)    
  Dar de ce? (Miercuri, 23 mai 2018, 13:54)

  ouyang [utilizator]

  Adică mandatul de judecător CCR e licență de infractor în regulă? Te chinui ani de zile să pari ok și îți dai drumul pe ea de constituție și valori și lege când devii șmecher CCR numit de mafia PSD? NU.
 • 0 (2 voturi)    
  Viata vesnica (Miercuri, 23 mai 2018, 14:01)

  tarabost [utilizator]

  mai trebuie sa primeasca - poate vor fi multumiti. Poate propune cineva un proiect de lege.
 • 0 (2 voturi)    
  Cum ramene cu “nimeni mai presus de lege”? (Miercuri, 23 mai 2018, 14:23)

  V. Istina [utilizator]

  Isi pun prietenii in functii, ca sa poata fura linistiti tovarasii.

  NU, pur si simplu. O lege toxica, ar dinamita sistemul de justitie. Nimeni nu e mai presus de lege!
 • +1 (3 voturi)    
  saraci cu duhul, initiatorii (Miercuri, 23 mai 2018, 14:27)

  Gobelin [utilizator]

  pot fi urmariti penal dar nu pot fi trimisi in judecata ?
  pai si de ce i-ar mai urmari penal cineva daca oricum la final fac ceva pe toata cercetarea lor?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by