Liviu Dragnea a amenințat luni „anumiți ziariști” și „anumiți cetățeni” care au vorbit în ultimele zile despre o intenție a Guvernului de a desființa Pilonul II de pensii cu Codul Penal, care prevede până la 5 ani de închisoare pentru „comunicarea sau răspândirea (...) de ştiri, date sau informaţii false„ care pun „în pericol securitatea naţională”.

Liviu DragneaFoto: Agerpres

Când ziariștii l-au întrebat cum comentează informațiile legate de o posibilă modificare a legislației privind Pilonul II de pensii, Dragnea a invocat faptul ca Ludovic Orban „s-a specializat în a face plângeri penale”.

„Prietenește, noi nu o să facem așa ceva, dar am văzut că dl Orban s-a specializat în a face plângeri penale, zice așa, articolul 278 din Codul Penal (n.r. în realitate e vorba de art 404): Comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de ştiri, date sau informaţii false ori de documente falsificate, cunoscând caracterul fals al acestora, dacă prin aceasta se pune în pericol securitatea naţională, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani”.Iar informațiile privind o desființare sau naționalizare a Pilonului II de pensii pot „destabiliza economic și social România și pot aduce atingere securității naționale”, a argumentat șeful PSD.

Întrebat concret la cine se referă, Dragnea a răspuns: „în anumite posturi de televiziune, anumiți ziariști, anumiți cetățeni vorbesc în ultimele zile de intenția guvernului de a desființa Pilonul II de pensii, la asta m-am referit”.

La presiunile ziariștilor, Liviu Dragnea a susținut că nu a „amenințat” pe nimeni, ci doar a făcut o referire la „o prevedere în Codul Penal” și la faptul că „există președinți de partide” care au mai depus plângeri penale (o aluzie la inițiativa lui Ludovic Orban), „ca nu cumva să vă treziți cu plângeri penale”.

Ce le-a mai recomandat Dragnea ziariștilor: „vă rog să rămâneți cât e posibil sau cât sunteți lăsați ancorați în realitate și în programul de guvernare”