Președintele Senatului, liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu, a susținut joi că abuzul în serviciu este o „moștenire stalinistă” și că România stă prost la capitolul absorbției fondurilor europene pentru că funcționarii din ministere s-ar teme să mai semneze acte.

Calin Popescu TariceanuFoto: Agerpres

”Eu cred că ar trebui să ne raportăm la legislaţia europeană care constituie un model fără îndoială şi pentru România, să ne uităm că sunt ţări în care nu există această prevedere de abuz în serviciu. Să ţinem cont de faptul că această prevedere este o moştenire din perioada comunistă şi stalinistă şi să facem un Cod penal care să fie modern comparabil cu prevederile care se regăsesc la nivel european. Am discutat cu reprezentanţii unor mari ţări din UE, unde nu există această prevedere în Codul penal. La noi moştenirea comunistă, vedeţi că suntem la 30 de ani de la căderea comunismului şi încă suntem nostalgici. Nu eu. Văd că sunt mulţi nostalgici după acea perioadă. De ce? Pentru că aceste precăderi din Codul penal erau folosite cu precădere ca instrumente politice e eliminare a unora care sunt incomozi. La fel cum s-a întâmplat în ultima perioadă şi în România. Nu e nicio diferenţă”, a comentat liderul ALDE.

Tăriceanu a insistat că România trebuie să urmeze exemplul altor state și că politica penală o face Parlamentul.

”Putem să ne orientăm foarte bine după legislaţia care funcţionează în alte state. La noi rezultatele aceste campanii pe care am văzut-o desfăşurată în ultimii ani se văd. România stă prost la absorbţia fondurilor europene, stă prost la cu implementarea proiectelor. De ce? Din acest motiv, pentru că funcţionarii din ministere nu mai vor să semneze pentru că au toţi grija familie, grija locului de muncă şi în final a propriei libertăţi şi nu vor să se mai angajeze în nici un fel. Dacă vrem să stăm pe loc şi după aceea să ne plângem tot timpul că nu absorbim fonduri europene, că nu se fac proiecte, menţinem chestiunea aceasta. Cred că trebuie să facem o alegere. Până la urmă, politica penală o face Parlamentul şi nu o face sistemul juridic”.

Președintele Klaus Iohannis a criticat joi, la Sofia, întârzierile în absorbția fondurilor europene. ”Ați văzut, bănuiesc, cu toții, că în ultimele zile, au apărut câteva discuții foarte serioase și foarte îngrijorătoare despre fondurile europene. Și în contextul în care ne pregătim pentru a negocia următorul exercițiu financiar, este natural să începem cu o analiză a perioadei în care ne aflăm acum, și aici lucrurile nu stau bine. Avem nerealizări majore la capitolul fonduri europene și voi face, în zilele următoare, o declarație pe această temă, fiindcă altfel se pare că doar se scriu scrisori și nu se rezolvă problema. Eu îmi doresc ca România să atragă fonduri europene, fiindcă acestea sunt necesare pentru dezvoltarea noastră”, a precizat el.